REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 28 Ιανουαρίου 2022

Ο ρόλος της Τουρκίας στην ουκρανική κρίση – Τα 3 σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Putin

Ο ρόλος της Τουρκίας στην ουκρανική κρίση – Τα 3 σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Putin

Τα διλήμματα της Τουρκίας στο Ουκρανικό

Ρόλο διαμεσολαβητή και ειρηνοποιού επιχειρεί να διαδραματίσει η Τουρκία στην ουκρανική κρίση, την ίδια στιγμή που σε κάθε ευκαιρία δημιουργεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο ρόλος της Τουρκίας στην ουκρανική κρίση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Daily Sabah, όπου αναφέρεται ότι «η Τουρκία παραμένει μεταξύ εκείνων των χωρών που βασίζονται στη διπλωματία για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Ουκρανία. Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι συναντιούνταν στην Ελβετία, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναφέρθηκε στον κίνδυνο που θα δημιουργούσε στην περιοχή ένας πιθανός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είχε θερμές σχέσεις και με τις δύο χώρες, επανέλαβε ότι η χώρα του θα μπορούσε “να χρησιμεύσει ως μεσολαβητής για να διασφαλίσει ότι θα επικρατήσει η ειρήνη” στη γειτονιά: “Έχω ένα επερχόμενο ταξίδι στην Ουκρανία. Θα μπορούσα να μιλήσω τηλεφωνικά με τον Putin ή να τον επισκεφθώ στη Μόσχα. Θέλουμε να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις όποιες ευθύνες μπορεί να έχουμε εδώ”».
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία -ως μέλος του ΝΑΤΟ- δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την κρίση, ακόμα κι αν το ήθελε. «Ούτε και αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Erdogan ανέλαβε πρωτοβουλία εν μέσω μιας κρίσης που κάνει το κόσμο να αναρωτιέται εάν αναμένεται ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, επίσης χαιρετίζει την προσφορά του Τούρκου προέδρου» αναφέρεται στο άρθρο της Daily Sabah.

Οι ευρύτεροι στόχοι του Putin

Ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Putin. «Ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει να επιβάλλει μια “μεγάλη συμφωνία” στους ομολόγους του για να καθορίσει το μέλλον των σχέσεων της χώρας του με τη Δύση. Στην πραγματικότητα, αυτό που θέλει να διευθετήσει είναι ένα κατάλοιπο της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, ο Biden δεν μπορούσε να παράσχει γραπτή εγγύηση στον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η αλλαγή των στρατιωτικών αναπτύξεων στην Ανατολική Ευρώπη, επίσης, θα θεωρηθεί ως πολύ σημαντική παραχώρηση. Αυτή η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων στην Ουκρανία είναι ακριβώς ο λόγος που ο Putin θέλει πρωτίστως να συμμετάσχει σε μια στρατηγική διαπραγμάτευση με τον Αμερικανό ομόλογό του» αναφέρεται στο άρθρο της Daily Sabah.

Τα τρία σενάρια

Στο ίδιο δημοσίευμα περιγράφονται τα τρία σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Putin.
Πρώτον, ο Putin θα μπορούσε να επιλέξει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις αφού θα πετύχει κάποιες νίκες στη μεγάλη συμφωνία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για άμεσες συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του.
Δεύτερον, ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να θεωρήσει τις συνομιλίες με την Ουκρανία ως επωφελείς, υπό την προϋπόθεση ότι ο Biden δεν του δώσει αυτό που θέλει και οι πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις της δυτικής συμμαχίας αποδειχθούν πολύ δαπανηρές.
Τέλος, ο Putin θα μπορούσε να επιλέξει τον πόλεμο στην Ουκρανία επειδή δεν κατάφερε να πάρει αυτό που θέλει.
«Αυτού του είδους η σύγκρουση θα μπορούσε να είναι περιορισμένης έκτασης ή να οδηγήσει σε νέα πόλωση που μπορεί να είναι πολύ μεγάλη για να τη χειριστεί ο κόσμος αυτή τη στιγμή» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Τέλος, ο αρθρογράφος «υπενθυμίζει» ότι η Τουρκία δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, θέλει η Ρωσία και η Ουκρανία –χώρες με τις οποίες έχει εγκάρδιες σχέσεις– να επιλύσουν την κρίση μέσω διαπραγματεύσεων.«Και πάλι, η Ρωσία θα μπορούσε να δει ότι είναι προτιμότερο να συνεργαστεί με την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, όπως κάνει ήδη στον Καύκασο» αναφέρεται.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube