Weather Icon

Ισραήλ, ένδειξη διπλωματικής απόψυξης με τη Τουρκία: ο Λαπίντ συνομιλεί με τον Τούρκο ομόλογό του

Ισραήλ, ένδειξη διπλωματικής απόψυξης με τη Τουρκία: ο Λαπίντ συνομιλεί με τον Τούρκο ομόλογό του

Σύμφωνα με το γραφείο του Yair Lapid, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον κάλεσε να ρωτήσει για την υγεία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών αφού βρέθηκε θετικός στη COVID-19.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (αριστερά) και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ (δεξιά). (Χουσεΐν Μάλα/AP· Όλιβερ Φιτουσί/Φλας90)

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ συνομίλησε του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, εν μέσω αποκλιμάκωσης των σχέσεων μεταξύ Ιερουσαλήμ και Άγκυρας.

Σύμφωνα με το γραφείο του Λαπίντ, ο Τσαβούσογλου κάλεσε για να ρωτήσει για την υγεία του υπουργού Εξωτερικών, αφού βρέθηκε θετικός στην COVID-19.

Το τηλεφώνημα είναι το πρώτο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ και Τουρκίας που ανακοινώνεται δημόσια εδώ και 13 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ σε ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτώντας την προθυμία της Άγκυρας να ανανεώσει τους δεσμούς με τη χώρα.Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, 24 Νοεμβρίου 2021. (Πίστωση: Αντέμ Αλτάν / AFP)

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο (Ισαάκ) Χέρζογκ. Μπορεί να επισκεφθεί την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός (Ναφτάλι) Μπένετ έχει επίσης θετική προσέγγιση», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα είχε ήδη ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο μια “σταδιακή” προσέγγιση με το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ισραήλ είναι τεταμένες μετά το περιστατικό στο Μάβι Μαρμαρά το 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν θανατηφόρα επίθεση σε τουρκικό πλοίο που επιχείρησε να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα.

Και οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους το 2018 μετά τον θάνατο Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Γάζα.

Το AFP συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

Signe de dégel diplomatique, Lapid s’entretient avec son homologue turc – The Times of Israël (timesofisrael.com)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube