REAL TIME |

Weather Icon

Κύπρος: Υψηλού ρίσκου αποστολή Αναστασιάδη στη Μαδρίτη

Κύπρος: Υψηλού ρίσκου αποστολή Αναστασιάδη στη Μαδρίτη

Επίσκεψη Αναστασιάδη στην Ισπανία – Προβληματίζουν την Κύπρο τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων της Ισπανίας στην Τουρκία

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Οι συνεργασίες μεταξύ χωρών που στηρίζονται σε συμφωνίες δισεκατομμυρίων δεν είναι εύκολο να σπάσουν προς όφελος οποιουδήποτε τρίτου ή ακόμα και εταίρους εντός της οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό είναι το πρώτο που έχει υπόψη της η Λευκωσία όταν αναφέρεται στις σχέσεις της Ισπανίας με την Τουρκία. 

Η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μαδρίτη μοιάζει με αποστολή υψηλού ρίσκου παρ’ όλον ότι πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Η Ισπανία είναι μεν εταίρος της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά από την άλλη έχει άριστες οικονομικές και φιλικές σχέσεις με την Τουρκία. 

Το δεύτερο – οι φιλικές/οικονομικές σχέσεις – υπερισχύει του πρώτου, ιδιαίτερα μετά την άνοδο της κυβέρνησης Σάντσεθ στην εξουσία, και είναι κάτι που καταγράφεται σε κάθε ευρωπαϊκή σύνοδο όταν στην ατζέντα βρεθεί θέμα που αφορά την Τουρκία. Η Ισπανία μαζί με τη Γερμανία και την Ιταλία αποτελούν το ισχυρό τείχος προστασίας της Τουρκίας από τα όποια ευρωπαϊκά μέτρα. 

Για τον Νίκο Αναστασιάδη το σημερινό ταξίδι στην Μαδρίτη, αναγνωρίζοντας πως είναι δύσκολο να σπάσει η ισπανοτουρκική φιλία, στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα μικρό ρήγμα στις σχέσεις Ερντογάν-Σάντσεθ. Έπονται την ερχόμενη εβδομάδα δύο κρίσιμες συνεδρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρώτα και κύρια το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τη Δευτέρα οπόταν οι ΥΠΕΞ των 27 θα συζητήσουν το έγγραφο επιλογών σε σχέση με τις τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο. 

Διπλωματική πηγή, σχολιάζοντας το ταξίδι Αναστασιάδη, έκανε λόγο για μια «σημαντική επίσκεψη» η οποία έρχεται «σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης στρατιωτικής συμφωνίας που υπέγραψαν Ισπανία και Τουρκία». Η ίδια πηγή σημείωσε επίσης ότι το ταξίδι Αναστασιάδη πραγματοποιείται και ενόψει των συζητήσεων την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για τον τρόπο αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια «λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την παραδοσιακή στάση της Ισπανίας». 

Η ατζέντα 

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζουν και από το Προεδρικό την επίσκεψη Αναστασιάδη στην Ισπανία. Στο Λόφο μιλούν για τις «εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί ο ΠτΔ με τον Ισπανό πρωθυπουργό» με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι. Σημειώνουν ότι το σημερινό ταξίδι αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι ο Π. Σάντσεθ συμμετείχε στην 7η Ισπανοτουρκική Σύνοδο στην Άγκυρα. 

Αντικείμενο της επίσκεψης στη Μαδρίτη θα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου – Ισπανίας, θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της ΕΕ, θέματα που αφορούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το μεταναστευτικό, οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι περιφερειακές εξελίξεις, η πολιτική της Νότιας Γειτονίας, θέματα Δυτικών Βαλκανίων και άλλες κοινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες. 

Επίσης ο ΠτΔ αναμένεται να ενημερώσει διά ζώσης τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις που προβάλλει η Τουρκία η οποία με τη στάση και τις ενέργειες της υπονομεύει τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος. Κύπρος και Ισπανία θα υπογράψουν τρία μνημόνια  συνεργασίας τα οποία θα συμβάλουν στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Το πρώτο αφορά τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου – Ισπανίας. Το δεύτερο μνημόνιο συναντίληψης αφορά στη συνεργασία μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και της Διπλωματικής Σχολής του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας. Το τρίτο μνημόνιο συνεργασίας αφορά στον τομέα της υγείας που θα υπογράψουν οι Μιχάλης Χατζηπαντέλας και Καρολίνα Ντάριας. 

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει σήμερα το πρωί πρόγευμα εργασίας με τον Ισπανό ομόλογο του Χοζέ Μανουέλ Άλβαρεζ, στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Το πρόγραμμα 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει στις 12:30 μ.μ. (ώρα Κύπρου) συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, Moncloa Palace.

Μετά τη συνάντηση αναμένεται η έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος των δύο Κυβερνήσεων.

Στις 2:00 μ.μ. (ώρα Κύπρου) ο ΠτΔ θα έχει συνάντηση με τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο ΣΤ΄, στα Ανάκτορα Zarzuela, και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα, μαζί με τη σύζυγο του, που παραθέτει προς τιμήν τους το βασιλικό ζεύγος.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube