REAL TIME |

Weather Icon

Tα σμήνη Drone και οι τρομακτικές επιχειρησιακές διαστάσεις στα πεδία μάχης του μέλλοντος

Tα σμήνη Drone και οι τρομακτικές επιχειρησιακές διαστάσεις στα πεδία μάχης του μέλλοντος

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η νοημοσύνη σμήνους (swarm intelligence) είναι η συλλογική συμπεριφορά μη κατανεμημένων αυτό-οργανωμένων τεχνητών συστημάτων. Επίσης αποτελεί την ιδιότητα συστημάτων που επιδεικνύουν συλλογικά ευφύη συμπεριφορά λειτουργώντας συνεργατικά για έναν προπρογραμματισμένο σκοπό ο οποίος δίνεται από ανθρώπους. Ο στρατός των ΗΠΑ/Κίνας ερευνά τεχνικές σμήνους για τον έλεγχο τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων ενώ Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος μελετά ένα σμήνος σε τροχιά για την αυτοσυναρμολόγηση και τη συμβολομετρία διαφόρων φυσικών επιστημών. Η NASA ερευνά τη χρήση της τεχνολογίας σμήνους για χαρτογράφηση των πλανητών έχοντας εφαρμογή σε διάφορα πεδία των διαστημικών επιστημών.
Υπάρχουν ακόμα και μελέτες (των Anthony M. Lewis και George A. Bekey) όπου αναλύεται το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης νοημοσύνης σμήνους για τον έλεγχο nanobots μέσα στο ανθρώπινο σώμα, με σκοπό τη θανάτωση καρκινικών όγκων. Ο τομέας της ασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα φαίνεται να είναι η βάση ανάπτυξης τέτοιων τεχνολογιών.
Εξοπλιστικές Διαστάσεις της Νοημοσύνης Σμήνους
Η τεχνολογία Σμήνος Drones – η ικανότητα των drones να λαμβάνουν αποφάσεις αυτόνομα βάσει κοινών πληροφοριών μάχης/πτήσης – έχει την δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην δυναμική τoυ εκάστοτε πολέμου. Τα Σμήνη από μη επανδρωμένα αεροχήματα έχουν σημαντικές πρακτικές εφαρμογές σχεδόν σε κάθε τομέα της εθνικής ασφάλειας. Σμήνη drones είναι ικανά να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας στους ωκεανούς για εύρεση εχθρικών υποβρυχίων (Ινδία, Κίνα).
Η Έλευση του Μέλλοντος
Τον Οκτώβριο του 2016, το Γραφείο Στρατηγικών Ικανοτήτων (Strategic Capabilities Office των Ηνωμένων Πολιτειών εκτόξευσε 103 drones τύπου Perdix από ένα F/A-18 Super Hornet της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα drones επικοινωνούσαν χρησιμοποιώντας έναν ενιαίο και κατανεμημένο μεταξύ τους εγκέφαλο-μάχης, ίπταντο σε έναν προ-προγραμματισμένο περίπλοκο σχηματισμό ταξιδεύοντας σε ένα ενιαίο πεδίο μάχης ενώ παράλληλα »μεταμορφώνονταν» σε νέους σχηματισμούς ανάλογα με τα δεδομένα μάχης τα οποία λάμβαναν και επεξεργάζονταν ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ.
Η πρόκληση για την ορθή επιχειρησιακή λειτουργία Σμήνους drone είναι η επίτευξη ενός μοντέλου προ-προγραμματισμένης συνεργασίας μεταξύ των μονάδων που αποτελούν το Σμήνος. Αυτό σημαίνει ορθή ανάπτυξη »πρωτοκόλλων-επικοινωνίας» ώστε να μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες, να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις μεταξύ των drones και να αποφασίζουν συλλογικά ποια drones θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εκάστοτε αποστολή (π.χ. αποστολή δεδομένων μάχης) και ποια να διεξάγουν αυτοκτονική κρούση λόγω της τρέχουσας κατάστασης μάχης (π.χ. βλάβης, εύρεσης απειλής).
Στο πλαίσιο της συνολικής αρθρογραφίας του γράφον στον φιλόξενο ιστότοπο του DefenceReview, αλλά και δεδομένης των γενικότερων μεταβολών στην Επιστήμη του Πολέμου, όπως ερμηνεύεται από Έλληνες και ξένους θεωρητικούς, γίνεται αντιληπτό πως ορθολογικότερος τρόπος διαμόρφωσης ενός διακλαδικού δόγματος μάχης στο γεωγραφικό υπερ-σύμπλοκο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο συνδυασμός συμβατικών και τεχνολογικά εξελιγμένων (σε επίπεδο λογισμικών μάχης και βλημάτων) πλατφορμών μάχης με εγχώριας κατασκευής/σχεδίασης »αλυσίδων θανάτου» (kill chains). Θα πρέπει με λίγα λόγια να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αποκεντρωτικό πλέγμα μάχης όπου μέσω παρατεταμένων πυκνών πυρών από διάφορα ήδη βλημάτων θα βάλετε το συνολικό εύρος και βάθος των εχθρικών δυνάμεων είτε εκ του βορρά είτε εκ τας ανατολάς είτε δια του νότου.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως πιθανότατα στα πεδία μάχης του μέλλοντος δεν θα υπάρχει ευδιάκριτη διαφορά μεταξύ του αν ένα σύστημα λειτουργεί ως drone ή ως drone kamikazi ή ως πύραυλος cruise είτε ως μονάδα επεξεργασία διανομής δεδομένων. Λόγω της οπλοποίησης των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, κβαντική μηχανική, BigData, 3D εκτύπωση κλπ.) οι ταχύτητα, η ρευστότητα και η χαοτική κατάσταση/ταχύτητα στα πεδία μάχης δεν θα επιτρέπουν μακροχρόνια επεξεργασία της κατάστασης μάχης από ανθρώπινους εγκεφάλους. Σε επόμενη ανάλυση θα εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης τέτοιων τεχνολογιών.
Διαβάστε την συνέχεια εδώ: https://defencereview.gr/smini-drone-kai-oi…/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube