Weather Icon

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευχαριστεί την Άγκυρα για τη βοήθειά της στην κρίση με τη Λευκορωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευχαριστεί την Άγκυρα για τη βοήθειά της στην κρίση με τη Λευκορωσία

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που αναμένεται το απόγευμα της Πέμπτης στην Άγκυρα, ευχαρίστησε την Τουρκία για την υποστήριξή της στη μεταναστευτική κρίση που προκλήθηκε στα σύνορα της Λευκορωσίας και της ΕΕ .

«Έρχομαι στην Άγκυρα για να ευχαριστήσω τις τουρκικές αρχές για τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα για να τερματιστούν οι καταχρήσεις που διαπράττονται κατά απελπισμένων μεταναστών από τα δίκτυα διακινητών μεταναστών και για να ενισχυθεί η συνεργασία μας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια», γράφει ο κ. Σχινάς σε ανακοίνωση.
«Η  διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί κοινή ευθύνη και κοινή προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία  ».

«Συνεργαστήκαμε επιτυχώς στο μεταναστευτικό ζήτημα. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε νέες απειλές, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής χορηγίας της διακίνησης ανθρώπων», προσθέτει.
Την Παρασκευή, η Άγκυρα είχε απαγορεύσει «  μέχρι νεωτέρας  » σε υπηκόους του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης  να αγοράζουν εισιτήρια και να επιβιβάζονται για τη Λευκορωσία από αεροδρόμια της Τουρκίας.

Μια απόφαση που χαιρέτισε αμέσως η ΕΕ , ενώ η Λευκορωσία κατηγορήθηκε ότι οργάνωσε την εισροή χιλιάδων μεταναστών κυρίως από τη Μέση Ανατολή στα σύνορά της με την Πολωνία, ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.

Την Πέμπτη, οι αρχές του Μινσκ δήλωσαν «ότι  περίπου 7.000 μετανάστες» βρισκόταν στο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 στα σύνορα με την Πολωνία.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της αρχηγού του κράτους της Λευκορωσίας, Ναταλία Έιμοντ, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να εργαστεί για τον επαναπατρισμό 5.000 μεταναστών, «αν το επιθυμούν».
Ο κ. Σχινάς πρόκειται να συναντηθεί μέχρι την Παρασκευή με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η Τουρκία είναι μια από τις κύριες χώρες υποδοχής προσφύγων στον κόσμο, καθώς φιλοξενεί 3,4 εκατομμύρια Σύρους και ειδικότερα 400.000 Αφγανούς, σύμφωνα με τους όρους μιας οικονομικής συμφωνίας με την ΕΕ .

Κωνσταντινούπολη, 18 Νοεμβρίου 2021 ( AFP ) –

από τον Ara Toranian την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021
© armenews.com 2021

armenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube