Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 12 Νοεμβρίου 2021

Η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων στις συνεχείς Τουρκικές προκλήσεις- Μπαράζ ασκήσεων σε νησιά και Αιγαίο – «Αστακοί» τα νησιά – Εκνευρισμός Ακάρ

Η απάντηση των Ενόπλων Δυνάμεων στις συνεχείς Τουρκικές προκλήσεις- Μπαράζ ασκήσεων σε νησιά και Αιγαίο – «Αστακοί» τα νησιά – Εκνευρισμός Ακάρ

Με μπαράζ ασκήσεων από το Καστελόριζο και τη Ρόδο έως τη Λέσβο και τη Σαμοθράκη απαντούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην κλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα και στις συνεχείς αξιώσεις των γειτόνων για αποστρατικοποίηση των ακριτικών μας νησιών. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες Μονάδες και Σχηματισμοί της ΑΣΔΕΝ προχωρούν τόσο σε χερσαίες ασκήσεις με χρησιμοποίηση σχεδόν του συνόλου του οπλοστασίου που διαθέτουν όσο και σε αμφίβιες με έμφαση σε σενάρια επί νησίδων και βραχονησίδων  του Αρχιπελάγους. Και μάλιστα ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη αεροναυτική άσκηση ’ΜΕΔΟΥΣΑ 11’’ με επίκεντρο την Κρήτη και γυμνάσια σε Λιβυκό, Κρητικό και Μυρτώο Πέλαγος.

Η «στοχοποίηση» ακριτικών νησιών από τους γείτονες με συνεχείς αναφορές για δήθεν παράνομη παρουσία Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων αντιμετωπίζεται  σταθερά με απόλυτη ψυχραιμία από την Αθήνα. Την ίδια όμως ώρα το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλουν συνεχώς να εκπέμπουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ότι η αποτρεπτική τους ισχύς βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με δεδομένη και την εξοπλιστική τους ενίσχυση η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενίσχυση η οποία ξεκάθαρα εκνευρίζει πλέον την Άγκυρα όπως διαπιστώνεται από τις συνεχείς αναφορές του Τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

 Και ενώ έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την Εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 21»  όπου το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΓΕΕΘΑ και η ΑΣΔΕΝ ανεβάζουν και πάλι ρυθμούς στους «φρουρούς» του Αιγαίου με οδηγό το δόγμα για συνεχή εγρήγορση και μηδενικό εφησυχασμό. Με ιδιαίτερη έμφαση στο Σύμπλεγμα του Καστελόριζου αλλά και σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο των Τουρκικών αξιώσεων οι μαχητές της πρώτης γραμμής θα εκπαιδευτούν εντατικά. Ενώ ταυτόχρονα θα στείλουν ένα ακόμη μήνυμα στους γείτονες. «Ότι απειλείται όχι απλά δεν αποστρατικοποιείται αλλά ενισχύεται» όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Οι ασκήσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν και χρήση πραγματικών πυρών τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα τόσο για ουσιαστικούς λόγους εκπαίδευσης όσο και για συμβολικούς. Με «πυλώνες» τις δυνάμεις άμυνας στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο αλλά και πλήρη ενεργοποίηση όλων των φρουρών έως και το μικρότερο νησί του Αρχιπελάγους οι υπερασπιστές των ακριτικών νησιών απαντούν επί του πεδίου στις «κραυγές»  των γειτόνων. Οι οποίες αυξήθηκαν σε ένταση έπειτα από την απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας του Αιγαίου με οπλικά συστήματα όπως το «φονικό» Ισραηλινό SPIKE NLOS.

 Στις ασκήσεις για μια ακόμη φορά ηχηρή θα είναι και η παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλωστε JTAC γυμνάσια με κατάδειξη στόχων στη θάλασσα και στο έδαφος από Έλληνες κομάντος  και προσβολή τους από τα «γεράκια» της HAF πραγματοποιούνται εντατικά στο Αιγαίο. Ο ρόλος όμως των αμφίβιων καταδρομέων από τα ΕΤΕΘ των νησιών είναι πολυσύνθετος και κομβικός για την άμυνα ειδικά των μικρότερων νησιών και βραχονησίδων. Με τους αμφίβιους μαχητές να εκπαιδεύονται σε ταχύτατα σενάρια προσβολής και ανακατάληψης έως και του τελευταίου βράχου στο Αρχιπέλαγος. Την ετοιμότητα όλων των Μονάδων και Σχηματισμών στα νησιά  από το Καστελόριζο έως τη Λήμνο έλεγχει με συνεχείς επισκέψεις και επιθεωρήσεις ο ΑΣΔΕΝάρχης Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube