REAL TIME |

Weather Icon

Τι εξηγεί την εμμονή του Ερντογάν με τον Οσμάν Καβαλά

Τι εξηγεί την εμμονή του Ερντογάν με τον Οσμάν Καβαλά

του Κώστα Ράπτη

Το ζήτημα είναι τόσο κρίσιμο για τον Ταγίπ Ερντογάν, που εξαιτίας του ο Τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να απειλεί με απέλαση τους πρεσβευτές δέκα (ισχυρών) κρατών.

Το γεγονός ότι οι πρεσβευτές στην Άγκυρα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και των ΗΠΑ με κοινή τους ανοιχτή επιστολή την περασμένη Δευτέρα, τέταρτη επέτειο της αρχικής σύλληψης του Καβαλά, έκαναν λόγο για “σοβαρές σκιές στη λειτουργία της δημοκρατίας” που αναδεικνύει ο παρατεινόμενος και διαρκώς μεταλλασσόμενος δικαστικός εφιάλτης του εμβληματικού κρατούμενου, δεν υπήρξε πάντως κάτι το οποίο οι κυβερνώντες στην γείτονα αντιμετώπισαν αμυντικά ή απολογητικά.

Ήδη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους δέκα πρεσβευτές για να τους επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, ενώ σε χωριστή ανακοίνωσή του τους κατηγόρησε για πολιτικοποίηση μιας δικαστικής υπόθεσης και άσκηση πιέσεων στο δικαστικό σώμα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε μέσω Twitter ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος και ότι η κοινή επιστολή των “δέκα” ρίχνει σκιές στην δική τους αντίληψη περί δικαίου και δημοκρατίας.

Περισσότερο θορυβώδης όλων, ο ηγέτης του συμπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι ο “Οσμάν Καβάλα είναι ένας Σόρος” και ο επίσης κρατούμενος από το 2016, παρά τη διεθνή κατακραυγή, πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας είναι ένας “τρομοκράτης”.

Για τη συνέχεια  Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube