Weather Icon
Γερμανία , Συρία 31 Ιουλίου 2021

Η Γερμανία είναι το κέντρο διακίνησης κλεμμένου ελαιόλαδου από το κατεχόμενο Αφρίν

Η Γερμανία είναι το κέντρο διακίνησης κλεμμένου ελαιόλαδου από το κατεχόμενο Αφρίν

Το ελαιόλαδο του Αφρίν, αξίας 110 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, διακινείται λαθραία από τη Συρία στην Τουρκία, πιστοποιείται από τις τουρκικές αρχές και εξάγεται στην παγκόσμια αγορά, όπου αποφέρει κέρδη για το τουρκικό κράτος και τους τζιχαντιστές του οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Μετά την τουρκική στρατιωτική επίθεση και κατάληψη του Αφρίν το 2018, οι ελιές, το ελαιόλαδο και τα υποπροϊόντα του που αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για την περιοχή, έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται ως «λάφυρα» που «λεηλατούνται ελεύθερα» από το τουρκικό κράτος και τις συνδεδεμένες με αυτό πολιτοφυλακές τζιχαντιστών. Εμπορεύματα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων μεταφέρονται συστηματικά από το Αφρίν για να διανεμηθούν και να πωληθούν στην παγκόσμια αγορά.

Το Αφρίν, παγκοσμίως γνωστό για την ποιότητα των ελιών του, φέρεται να είχε τουλάχιστον 18 εκατομμύρια ελαιόδεντρα πριν από τη στρατιωτική επίθεση του 2018. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι ελιές του Αφρίν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του γνωστού εμπορικού σήματος «σαπούνι από το Χαλέπι».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ετήσια συγκομιδή ελιών ήταν περίπου 50.000 τόνοι, ενώ η παραγωγή ελαιολάδου ανερχόταν περίπου στα 130 εκατομμύρια δολάρια (110 εκατομμύρια ευρώ) το 2018. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από τη Le Point τον Ιανουάριο του 2019, αναφέρθηκε ότι 20.000 τόνοι ελαιόλαδου, αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ, πουλήθηκε στην Τουρκία εκείνο το έτος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο kurdishvoice.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube