Weather Icon

31 Ιουλίου 1919: Οι Τούρκοι «έβρασαν» 250.000 Έλληνες του Πόντου, μεταξύ Σινώπης και Κοτυώρων, σε θερμά λουτρά και μετά τους άφησαν να πεθάνουν στο κρύο

31 Ιουλίου 1919: Οι Τούρκοι «έβρασαν» 250.000 Έλληνες του Πόντου, μεταξύ Σινώπης και Κοτυώρων, σε θερμά λουτρά και μετά τους άφησαν να πεθάνουν στο κρύο

Επιστολή-κόλαφο, που επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά τα εγκλήματα των Οθωμανών Τούρκων σε Πόντο και Μικρά Ασία, στις αρχές του 20ού αιώνα και την οποία είχε στείλει ο δρ Τζορτζ Γουάιτ του Near East Relief στον καθηγητή Ξενίδη της Ελληνικής Επιτροπής ανακουφίσεως των προσφύγων, φιλοξενούσαν πριν από 102 χρόνια, τον Ιούλιο του 1919, οι εφημερίδες στις ΗΠΑ.

Το ντοκουμέντο, που συντάχθηκε και απεστάλη το 1919, αναφέρεται σε μια «νέα μέθοδο εκκένωσης των εδαφών» η οποία διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε κατά των Αρμενίων, λίγα χρόνια νωρίτερα.

Όπως έγραφε ο δρ Τζορτζ Γουάιτ, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Επιτροπής για την ανακούφιση στην Εγγύς Ανατολή, Τούρκοι αξιωματούχοι αποδεκάτισαν τον ελληνικό πληθυσμό κατά μήκος του Εύξεινου Πόντου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όπου 250.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά οι οποίοι ζούσαν στην περιοχή που εκτείνεται από τη Σινώπη έως τα Κοτύωρα, εξοντώθηκαν χωρίς να χυθεί σταγόνα αίμα! «Τα θύματα “έβρασαν” κυριολεκτικά στα θερμά λουτρά και αφού εξαντλήθηκαν τους άφησαν να πεθάνουν από πνευμονία ή άλλες ασθένειες στο χιόνι του σκληρού χειμώνα της Ανατολίας», κατήγγειλε με την επιστολή του δρ Γουάιτ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube