REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 4 Μαρτίου 2021

Τουρκία: Διεκδικεί αποζημιώσεις από τις ΗΠΑ για την εκδίωξή της από το πρόγραμμα των F-35

Τουρκία: Διεκδικεί αποζημιώσεις από τις ΗΠΑ για την εκδίωξή της από το πρόγραμμα των F-35

Στο ενδεχόμενο απόσυρσης του ενδιαφέροντος της Άγκυρας για συμμετοχή στο αμερικανικό πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ismail Demir

Η Τουρκία δεν σκοπεύει απαραίτητα να επιδιώξει την επιστροφή της στο αμερικανικό πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από το οποίο αποκλείστηκε εξαιτίας της προμήθειας του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, δήλωσε την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 ο επικεφαλής των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η Άγκυρα ειχε προχωρήσει στην παραγγελία πλέον των 100 F-35 και στην παραγωγή ανταλλακτικών γι’ αυτά , αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 μετά τη συμφωνία με την Ρωσία για την απόκτηση των S-400.

ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η απόκτηση του ρωσικού συστήματος παρέχει προσβαση σε τρίτη δύναμη στη δική της αμυντική τεχνολογία και επιπλέον δεν είναι συμβατό με τα συστήματα της «αμυντικής ομπρέλας» του NATO.
Η Άγκυρα απορρίπτει τις μομφές των ΗΠΑ και αναφέρει ότι η απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα ήταν άδικη ενώ ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ismail Demir επισήμανε ότι πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι τώρα η αποζημίωση για τις ζημίες που υπέστη εξαιτίας της αποπομπής της από το πρόγραμμα.
Κυρώσεις

Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία για τα S-400, με στόχο την αμυντική βιομηχανία της και τους ανώτερους υπαλλήλους του τομέα.

Η Άγκυρα προσέλαβε την αμερικανική εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσίών Arnold & Porter για να ασκήσει πιέσεις για επανεισδοχή της στο πρόγραμμα.

Διαπραγματεύσεις

Ο Demir, δήλωσε στον τηλεοπτικό οργανισμό NTV, ότι υπήρχε «σαφής παραβίαση των δικαιωμάτων (σ.σ. της Τουρκίας)» και ότι η 6μηνη σύμβαση της Άγκυρας με την Arnold & Porter είχε ως στόχο τις διαπραγματεύσεις για αναστροφή με κάποιων τρόπο των ζημιών που υπέστη η Τουρκία.
«Δεν διατιθέμεθα να επιστρέψουμε στο έργο με οποιουσδήποτε όρους. Λέμε ότι υπάρχει μια αδικία και ότι αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί », δήλωσε ο Demir, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστο των αμερικανικώκυρώσεων..

«Ο στόχος όλων των προσπαθειών μας δεν είναι απαραίτητα να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον να δούμε τις αδικίες και να αποζημιωθούμε την κατάχρηση δικαιωμάτων μας», πρόσθεσε.

Παρά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην αμυντική βιομηχανία της, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους Τούρκους εργολάβους για την κατασκευή βασικών μερών του F-35.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube