REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 15 Μαρτίου 2021

Σειρά εμποδίων στη ανάκαμψη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, γράφει το «ΑΡ»

Σειρά εμποδίων στη ανάκαμψη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, γράφει το «ΑΡ»

ΑΓΚΥΡΑ. («ΑΡ»). Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μειώσει την αντι-δυτική και αντι-αμερικανική ρητορική του σε μια προφανή προσπάθεια να επαναφέρει την ακανθώδη σχέση με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι στιγμής έχει συναντήσει τη σιωπή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Σχεδόν δύο μήνες στην προεδρία του, ο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη τηλεφωνήσει στον Ερντογάν, κάτι που ορισμένοι στην Τουρκία θεωρούν ανησυχητικό σημάδι. Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ερντογάν είχαν μιλήσει λίγες μόνον ημέρες μετά τις εκλογές του 2016.

Οι δεσμοί μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσιγκτον -που κάποτε θεωρούσαν ο ένας τον άλλον ως στρατηγικούς εταίρους- επιδεινώθηκαν σταθερά τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις διαφορές στη Συρία, τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία και πιο πρόσφατα σχετικά με τις τουρκικές ναυτικές παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει ως αποσταθεροποιητικές.

Παρά τις εντάσεις, πολλοί στην κυβέρνηση του Ερντογάν ήλπιζαν για τέσσερα ακόμη χρόνια κυβέρνησης με επικεφαλής τον Τραμπ, ο οποίος είχε προσωπική σχέση με τον Ερντογάν και δεν του έκανε μαθήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε την οργή Τούρκων αξιωματούχων όταν σε συνέντευξή του στη «New York Times» όπου μίλησε για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ενάντια στον «απολυταρχικό» Ερντογάν.

Σε δημόσιες δηλώσεις, Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν υποβαθμίσει την έλλειψη τηλεφωνικής κλήσης από τον Λευκό Οίκο, σημειώνοντας ότι γίνονται συνομιλίες σε άλλα επίπεδα, αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης είπε στο «Associated Press» ότι το γραφείο του Ερντογάν «δεν είναι ενθουσιασμένο» γι’ αυτό. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.

Η Τζεν Ψάκη, υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχαν πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες που ο Μπάιντεν δεν είχε ακόμη μιλήσει και ότι ήταν σίγουρη ότι θα καλούσε τον Ερντογάν «κάποια στιγμή».

Εχοντας μείνει με λίγους φίλους λόγω της σαρωτικής εξωτερικής πολιτικής έντονα αντιδυτικής και κλιμακωτά απολυταρχικής, η Τουρκία κοιτάζει τώρα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις να σώσει την προβληματική της Οικονομία. Ο Ερντογάν απευθύνεται στις ΗΠΑ, και τα ευρωπαϊκά έθνη και άλλους πρώην συμμάχους σε μια προσπάθεια να διορθώσει τις προβληματικές σχέσεις και να τερματίσει τη διεθνή απομόνωσή του.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για την αποκατάσταση των διεθνών συμμαχιών και των παραδοσιακών δεσμών καθώς και για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, θα είχε συμφέρον να ανοικοδομήσει τους δεσμούς και να προσπαθήσει να απομακρύνει την Τουρκία από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Αλλά οι αναλυτές λένε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επαναρυθμιστεί η σχέση, δεδομένου του εύρους των ζητημάτων όπου οι δύο χώρες δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Τουρκίας να αποκτήσει το προηγμένο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, το οποίο σύμφωνα με την Ουάσιγκτον αποτελεί απειλή για το ΝΑΤΟ και το αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η Ουάσιγκτον έδιωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής F-35 και πέρυσι επέβαλε κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και απαγορεύσεις εξαγωγής αδειών στρατιωτικών ειδών.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το ρωσικό σύστημα, το οποίο κόστισε στη χώρα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν αποτελεί απειλή για τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και έχει επανειλημμένα ζητήσει διάλογο για την επίλυση του ζητήματος. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι οι κυρώσεις δεν μπορούν να αρθούν όσο το ρωσικό σύστημα παραμένει στο τουρκικό έδαφος.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Γερουσίας πριν από την έγκρισή του ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Αντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την Τουρκία ως «υποτιθέμενο στρατηγικό εταίρο» και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» για την Τουρκία να «ευθυγραμμιστεί με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς μας ανταγωνιστές στη Ρωσία».

Ο Μέρβε Ταχίρογλου (Merve Tahiroglu), του Προγράμματος για τη Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν να υποχωρήσει στο S-400 «επειδή δημιούργησε τόσο μεγάλο θέμα για την αγορά, αλλά και τι θα σήμαινε για τη γεωπολιτική ανεξαρτησία της Τουρκίας».

ΠΗΓΗ: https://www.ekirikas.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube