Weather Icon
Τουρκία 4 Νοεμβρίου 2020

Οικονομικός αξιωματούχος της al-Qaeda εντάχθηκε μυστικά στο επιτελείο του Ερντογάν

Οικονομικός αξιωματούχος της al-Qaeda εντάχθηκε μυστικά στο επιτελείο του Ερντογάν

Abdullah Bozkurt/Stockholm

Ο τότε πρωθυπουργός και ο σημερινός Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε κρυφά τον Yasin al-Qadi, έναν αιγύπτιο, Σαουδάραβο υπήκοο, ο οποίος συγχρόνως σηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ στην Αλ Κάιντα, στην ιδιωτική του κατοικία στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με μια εμπιστευτική έρευνα που ξεκίνησε για τις διεφθαρμένες επιχειρηματικές συναλλαγές του αλ-Καντί στην Τουρκία, στις οποίες συμμετείχαν ο γιος του Ερντογάν Μπιλάλ και ο γαμπρός Μπεράτ Αλμπαράκ, οι Τούρκοι ερευνητές αποκάλυψαν μια μυστική συνάντηση μεταξύ του Αλ-Κάντι και του Ερντογάν. Ενημερωμένος σχετικά με τη συνάντηση σε ενσύρματα τηλέφωνα εξουσιοδοτημένα από το δικαστήριο, η αστυνομία στη μονάδα οικονομικών εγκλημάτων παρακολούθησε τα σήματα του κινητού τηλεφώνου του Αλ-Καντί. Τα σήματα που ελήφθησαν από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας GSM δείχνουν ότι ο τουρκικός αριθμός τηλεφώνου +90 536 330 8853 που χρησιμοποίησε ο al-Qadi όταν ήταν στην Τουρκία μεταδόθηκε από έναν πύργο κοντά στο σπίτι του Ερντογάν στο Σκουντάρ.

Οι αστυνομικοί Hüseyin Tokgöz και İsa Kara Yiğit τεκμηρίωσαν την παρουσία του al-Qadi με χάρτες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και παρέδωσαν τα αποδεικτικά στοιχεία στον εισαγγελέα. Ο Αλ-Κάντι βρισκόταν στους καταλόγους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ. Απαγορεύτηκε από το νόμο να εισέλθει στην Τουρκία ή να επενδύσει σε οποιαδήποτε επιχείρηση σύμφωνα με τα ψηφίσματα 1267 και 1989 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την Αλ Κάιντα και συνδεδεμένα άτομα-οντότητες όταν πραγματοποιήθηκαν πολλές μυστικές συναντήσεις μεταξύ του Ερντογάν και του αλ-Καντί. Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν Χασάν Ντοζάν διοργάνωσε τις συναντήσεις και μερικές φορές ο Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT, συμμετείχε.

Τα μέλη της οικογένειας Αλ-Κάντι και Ερντογάν ήταν ηγέτες υπόπτων σε έρευνα διαφθοράς που διεξήχθη από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη και αποτέλεσαν αντικείμενο ενταλμάτων κράτησης που εκδόθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 2013 από τους εισαγγελείς. Ωστόσο, ο Ερντογάν παρενέβη, εμποδίζοντας παράνομα την εκτέλεση των ενταλμάτων, διατάζοντας την αστυνομία να αγνοήσει τις εντολές των εισαγγελέων. Μετά την απομάκρυνση των εισαγγελέων και των αρχηγών της αστυνομίας που συμμετείχαν στην έρευνα, ο Ερντογάν κατάφερε να ”ασπρίσει” τα εγκλήματα των συνεργατών του. Εξοργισμένος για την αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης με τον Αλ-Κάντι στο σπίτι του, ο Ερντογάν διέταξε την απόλυση και τη φυλάκιση των αστυνομικών Tokgöz και Yiğit, οι οποίοι είχαν τεκμηριώσει τη συνάντηση με έναν χάρτη γεωεντοπισμού.

Σε μια ψευδή δίκη, ο Yiğit καταδικάστηκε σε 19 χρόνια, έξι μήνες φυλάκιση στις 24 Δεκεμβρίου 2018, ενώ ο Tokgöz έλαβε 10 χρόνια και έξι μήνες για απλή εκτέλεση δικαστικών ενταλμάτων για την επιτήρηση του al-Qadi. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε επανειλημμένα υποστηρικτικά σχόλια για το Αλ-Καντί και υπερασπίστηκε τη σχέση των συμβούλων και των μελών του κόμματος με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία, λέγοντας: «Γνωρίζω τον Αλ-Κάντι και τον πιστεύω όσο πιστεύω στον εαυτό μου. Είναι καλός σύμμαχος της Τουρκίας και έχει επενδύσεις εδώ. Είναι αδύνατο να συνδεθεί με την τρομοκρατία. ” Η έρευνα αποκάλυψε περαιτέρω ότι ο Αλ-Καντί και ο Ερντογάν είχαν συζητήσει σχετικά με τη Συρία και την Αίγυπτο και πώς να ενισχύσουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο Αλ-Κάντι αφαιρέθηκε αργότερα από τη λίστα των Ηνωμένων Εθνών, ακολουθούμενος από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών που διαγράφει το όνομά του, αν και η διαμάχη για τις συναλλαγές του έχει παραμένει.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube