REAL TIME |

Weather Icon
ΟΗΕ , Τουρκία 27 Σεπτεμβρίου 2020

Τουρκία: Κατσάδιασε τους παραστρατιωτικούς κατσαπλιάδες της μετά την έκθεση του ΟΗΕ

Τουρκία: Κατσάδιασε τους παραστρατιωτικούς κατσαπλιάδες της μετά την έκθεση του ΟΗΕ

Ανησύχησαν οι Τούρκοι πράκτορες από την αρνητική δημοσιότητα και τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως κακοποιήσεις, απαγωγές, ιδιοποίηση περιουσίας και εποικισμό. Λεηλάτησαν και κατάστρεψαν ελληνιστικά, συρο-χετταϊκά και γεζιντικά μνημεία της UNESCO.

Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας

Κατσάδα έριξαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στους διοικητές των συριακών παραστρατιωτικών σχηματισμών που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει, μετά από έκθεση του ΟΗΕ που τους κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου, καθώς εκθέτουν την Τουρκία με την απάνθρωπη συμπεριφορά τους. Στην έκθεση καταγράφονται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον λεγόμενο «Συριακό Εθνικό Στρατό» που έχει απορροφήσει τις φιλοτουρκικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, πολλές φορές με εμπλοκή Τούρκων στρατιωτικών και αστυνομικών.

Η 25σέλιδη έκθεση «Report of the Independent International Commission of Inquiry on the Syrian Arab Republic» με ημερομηνία 14 Αυγούστου 2020 καλύπτει την περίοδο από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020. Οι συντάκτες της έκθεσης είναι ο Paulo Sérgio Pinheiro, ως επικεφαλής, μαζί με την Karen Koning AbuZayd and τον Hanny Megally. Η έκθεση καταγράφει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιώματων και ιδιαίτερα παράνομες κρατήσεις «χωρίς ίχνος στοιχείου» από όλες τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη Συρία. Καλεί επίσης τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους που βρίσκονται στη Συρία και φέρονται να συνδέονται με την ISIS, οι οποίοι κρατούνται κυρίως σε χώρους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Ιδιαίτερα για τον λεγόμενο Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA), ο οποίος στηρίζει τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, η έκθεση αναφέρεται σε ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στο κατεχόμενο Αφρίν και στις γύρω περιοχές όπως Ras al-Ain και Tel Abyad. Οι πρακτικές για τις οποίες κατηγορείται περιλαμβάνουν κράτηση ομήρων, βασανιστήρια, απαγωγές παιδιών, εξαφανίσεις, βιασμούς, δολοφονίες και ακρωτηριασμούς πολιτών με αυτοσχέδια εκρηκτικά, βομβαρδισμό και επιθέσεων με ρουκέτες.

Τις συλλήψεις και βίαιες ανακρίσεις Κούρδων στο Αφρίν, μεταξύ αυτών γυναίκες και παιδιά, διεξήγαγε η Στρατονομία του SNA, στη παρουσία ένστολων Τούρκων στρατιωτικών. Η Επιτροπή του ΟΗΕ είχε πληροφορίες για κοινές επιχειρήσεις σύλληψης από την κατοχική Στρατονομία του SNA μαζί με τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν καθώς ψώνιζαν σε συνωστισμένες αγορές και καταγράφηκαν λεηλασίες, κλοπές ελιών από ελαιόδεντρα, και ιδιοποίηση ιδιωτικής γης, ιδιαίτερα σε κουρδικές περιοχές. Οι ένοπλες ομάδες, που ελέγχουν τον σταθμό υδραντλιών Alouk στην Ras al-Ain, έκλειναν τακτικά τη στρόφιγγα, περιορίζοντας την πρόσβαση σε νερό για πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωπους στην πόλη Al-Hassakeh και τις γύρω περιοχές.

Εφαρμόζοντας εποικισμό στο Αφρίν, μέλη του SNA πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα και καλούσαν τις οικογένειες των Κούρδων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα οποία μετά δόθηκαν σε άτομα εκτός της περιοχής. Σε άλλους, επέβαλαν «φόρο» για την αγροτική τους παραγωγή και «ενοίκιο» για να τους επιτρέψουν να διαμένουν στα ίδια τους τα σπίτια.

Η έκθεση αναφέρει πως στοχοποιήθηκαν ολόκληρες κοινότητες και κουλτούρες. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν καταστροφή με εκσκαφείς και λεηλασία θρησκευτικών και αρχαιολογικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο αρχαιολογικός χώρος του Κύρου της ελληνιστικής περιόδου, ο συρο-χετταϊκός ναός Ain Dara και αρκετοί βωμοί και νεκροταφεία των Γιεζίντι.

Η Άγκυρα ασκεί μεγάλη επιρροή στον Συριακό Εθνικό Στρατό, αφού χρηματοδότησε, εκπαίδευσε και επέτρεψε στους αντάρτες να μπουν στη Συρία από το έδαφός της. Η Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία «να δράσει για να αποτρέψει αυτές τις καταχρήσεις και να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό της».

Σε δηλώσεις της η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Michelle Bachelet, «κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίσει ότι οι παραβιάσεις που γίνονται από ένοπλες ομάδες κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της Τουρκίας να σταματήσουν». Πρότεινε όπως ξεκινήσει αμέσως μια αμερόληπτη, διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα για να διερευνήσει τις καταγγελίες.

Σύμφωνα με τον Seth Frantzman στην «Jerusalem Post» (19/09/2020), η Τουρκία ανέφερε πως έλαβε μέτρα και έστειλε σε στρατοδικείο ένα μέλος της Ahrar al -Sharqiyah, μια από τις πιο εξτρεμιστικές φιλοτουρκικές ομαδες, για την ειδεχθή δολοφονία της Hevrîn Xelef τον Οκτώβριο του 2019. Η Xelef ήταν μια άοπλη γυναίκα η οποία συνελήφθη από την φιλοτουρκική ομάδα, κτυπήθηκε και πυροβολήθηκε με αυτόματο καθώς άνδρες την πατούσαν στο πρόσωπο και ζητοκραύγασαν, όπως έδειξαν βίντεο τα οποία ανάρτησαν στο διαδίκτυο.

Πληροφορίες από το «Rojava Information Center» που επικαλείται ο Frantzman αναφέρουν ότι μέλη της ISIS βρίσκονται τώρα απευθείας στο μισθολόγιο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Μετά τη δημοσιοποίηση των πιο πάνω, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φαίνεται να προέβησαν την περασμένη Πέμπτη σε αυστηρές συστάσεις. Σύμφωνα με την Elizabeth Tsurkov, Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Princeton και ερευνήτρια στο αμερικανικό Center for Global Policy και το ισραηλινό RegThink, διοικητές των διάφορων ομάδων του SNA μαζεύτηκαν στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας για να βρουν λύσεις.

Άτομο που ήταν παρών στη συνάντηση είπε πως ο Τούρκος αξιωματικός ενημέρωσε τους διοικητές πως η Τουρκία θα καθιερώσει ένα συμβούλιο θεολόγων με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων (πολλές φορές ενόπλων) που προκύπτουν μεταξύ των διαφόρων φραξιών, αναφέρει η Tsurkov σε μια σειρά αναρτήσεών της στο Twitter (@elizrael, 19/09/2020).

Με ένα άνευ προηγουμένου σκληρό τόνο, ο Τούρκος αξιωματικούς είπε στους διοικητές του SNA να σταματήσουν τις κακοποιήσεις αμάχων και τους έψεξε για την δολοφονία της Hevrîn Xelef που προκάλεσε τόσο μεγάλη αρνητική δημοσιότητα. Οι Τούρκοι, συνεχίζει η Tsurkov, επικρότησαν τον διοικητή της ομάδας Amshat, αν και οι δικές της πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη της εμπλέκονται σε απάτες, προστασία, ιδιοποίηση κατοικιών και ληστείες.

Αυτό που ενόχλησε περισσότερο την Τουρκία ήταν η αρνητική δημοσιότητα, γι’ αυτό τους επέβαλε αυστηρότερο έλεγχο αλλά δεν ανέφερε πως θα σταματήσει την κακομεταχείριση αμάχων, υπογράμμισε η πηγή της Tsurkov. Είναι γι’ αυτό που ενώ σε συσκέψεις εκτος δημοσιότητας η Τουρκία αναγνωρίζει τα όσα κάνουν οι παραστρατιωτικοί της, εντούτοις δημόσια απέρριψε τις κατηγορίες του ΟΗΕ ως «αβάσιμες» (Reuters, 18/09/2020).

Αυτή δεν ήταν η πρώτη συνάντηση των Τούρκων πρακτόρων με τους παραστρατιωτικούς διοικητές για την απάνθρωπη και διεφθαρμένη συμπεριφορά τους. Πιο πρόσφατα, συνεχίζει η Tsurkov, τους πίεσαν να σταματήσουν την λαθροδιακίνηση προσφύγων μέσα στην Τουρκία.

Τον Μάιο του 2020 οι ένοπλες αψιμαχίες μεταξύ ανδρών δύο ομάδων του SNA στο Αφρίν οδήγησαν στον θάνατο αθώων περαστικών, προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις των Αράβων εποίκων. Κατά τη διαμάχη, 11 Κούρδοι κρατούμενοι που δεν έχουν καν κατηγορηθεί, συμπεριλαμβανομένων 8 γυναικών και ενός βρέφους, ανακαλύφθηκαν σε μια «μαύρη τοποθεσία» («black site») που διαχειριζόταν η παραστρατιωτική ομάδα Hamza του SNA.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube