Weather Icon

Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. να απαντήσουν στην επαίσχυντη επιστολή Ερντογάν

Οι εταίροι μας στην Ε.Ε. να απαντήσουν στην επαίσχυντη επιστολή Ερντογάν

ΕΠΙΣΤΟΛΗ που έχει αποστείλει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., -πλην της Ελλάδος και της Κύπρου- είναι ενδεικτική των προθέσεων της κατοχικής δύναμης. Η επιστολή, την οποία αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ο «Φιλελεύθερος», στάλθηκε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 1ης Οκτωβρίου, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν θα σταθούμε στο γνωστό τουρκικό αφήγημα, το οποίο επαναλαμβάνεται στην επιστολή, για τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε και στο γεγονός ότι «στολίζει» την Αθήνα και τη Λευκωσία, τις οποίες ο Ερντογάν κατηγορεί ως υπεύθυνες, δήθεν, της έντασης στην περιοχή. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει αναστολές να διατυπώνει ένα τέτοιο ισχυρισμό και να το υποστηρίζει σε επιστολή προς ηγέτες κρατών-μελών της Ένωσης.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος είναι ξεκάθαρος στην επιστολή του σε σχέση με την Κύπρο. Δεν τον ενδιαφέρει η επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό αλλά να ελέγξει το φυσικό αέριο και ασφαλώς την περιοχή. Σύμφωνα με το Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού». Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού. Και εξήγησε και το γιατί αναφέρεται στη μη λύση: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες». Είναι πρόδηλο πως με την αναφορά του αυτή, ο Τούρκος Πρόεδρος, θέτει το θέμα της συναπόφασης, αφήνοντας να εννοηθεί πως στην ατζέντα θα είναι, ενδεχομένως και η ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία και το ενεργειακό της πρόγραμμα. 

ΕΙΝΑΙ σαφές από το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν, πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις παράνομες διεκδικήσεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και εναντίον της Ελλάδος. Με την Ελλάδα παρουσιάζεται να είναι έτοιμος για διάλογο, αλλά είναι ξεκάθαρο πως θέτει και επιμένει στους δικούς της όρους. Ακόμη κι όταν κόπτεται για διάλογο. 

Η ΑΓΚΥΡΑ παρουσιάζεται να ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκύπριους και για το διαμοιρασμό του φυσικού αερίου, ώστε να έχουν μερίδιο (που έχουν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας) αλλά και για τη συμμετοχή τους σε μια περιφερειακή διάσκεψη για τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών της περιοχής. Επί της ουσίας ποσώς ενδιαφέρεται η κατοχική Τουρκία για τους Τουρκοκύπριους. Τους χρησιμοποιεί ως όχημα για να εξυπηρετήσει τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς στην περιοχή. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν οι Τουρκοκύπριοι και να αντιδράσουν.

ΤΗΝ ίδια ώρα θα πρέπει και οι εταίροι μας να διαβάσουν με προσοχή την επιστολή του ηγέτη της κατοχικής Τουρκίας και να συμπεριφερθούν ευρωπαϊκά την ερχόμενη Πέμπτη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube