REAL TIME |

Weather Icon

Σχόλιο του εκ Κύπρου Σωτήρη Κ., σε άρθρο του Β. Νέδου για την ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου

Σχόλιο του εκ Κύπρου Σωτήρη Κ., σε άρθρο του Β. Νέδου για την ΑΟΖ Ελλάδος-Αιγύπτου
Ο χάρτης από την Καθημερινή
Ο αρθρογράφος της Καθημερινής, Βασίλης Νέδος, έγραψε σε άρθρο του, με τίτλο “Ανάλυση: ΑΟΖ – Τι εστί «καλή» και τι «κακή» συμφωνία;” το οποίο αναδημοσιεύσαμε:
‘”Ακόμα και αν η Αθήνα επιτύγχανε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, αυτή θα ήταν παρασάγγας μακριά από το «50-50» που ονειρεύονται αρκετοί και προωθούν στο εσωτερικό αναπαράγοντας χάρτες που παρουσιάζουν την Ρόδο ή την Κρήτη να έχει ακριβώς την ίδια επήρεια με την Αίγυπτο. Πρέπει λοιπόν να καταστεί σαφές για τι ακριβώς μιλάμε και για ποιο λόγο οι επαγγελματίες «ΑΟΖολόγοι» πρέπει να πάρουν ένα μικρό «ρεπό» από τη συνήθη δραστηριότητά τους.”  
 
ΣΧΟΛΙΑ
1. Βάσει της ως άνω γραφής, το λεκτικόν της οποίας δέν αποκρύπτει μίαν έπαρσιν εκ μέρους του συγγραφέως ότι κατέχη το αλάθητον, η νότιος Κυπριακή ακτογραμμή έχει μικροτέραν επήρειαν από την βόρειον αιγυπτιακήν ακτογραμμήν ως προς το θέμα του καθορισμού της συνοριακής γραμμής μεταξύ της κυπριακής και της αιγυπτιακής ΑΟΖ. 
Διατί, όμως, τότε, καθωρίσθη η συνοριακή γραμμή μεταξύ των δύο ΑΟΖ τούτων επί τη βάσει της “αρχής της ίσης αποστάσεως” ή “αρχής της μέσης γραμμής”;
Με μόνην εξαίρεσιν να γίνη συρρίκνωσις μερικών χιλιομέτρων προς τα ανατολικά διά να μην καθορισθή το σημείον τομής των ΑΟΖ Αιγύπτου, Κύπριακής Δημοκρατίας και Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η εν τοις πράγμασι λανθασμένη* αύτη εξαίρεσις έγινεν κατόπιν λανθασμένου* αιτήματος των Αθηνών προς Λευκωσίαν, διά να αποφευχθούν επιπλοκαί μεταξύ Αθηνών και Αγκύρας(! ), προφανώς εν σχέσει προς την επήρειαν του συμπλέγματος Καστελλορίζου-Μεγίστης.
Εάν δέν εγίνετο εκείνη η λανθασμένη* συρρίκνωσις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα υπήρχεν το σημείον τομής των τριών ΑΟΖ και θα ήτο έν σοβαρόν επιχείρημα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας εις τας διαπραγματεύσεις μετά της Αιγύπτου διά καθορισμόν συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο ΑΟΖ, θα είχε δε καθορισθείσαν εις διεθνή συμφωνίαν έκτοτε την γειτνίασιν των ΑΟΖ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
2. Και βεβαίως, αι Αθήναι, ως πρώτον βήμα έπρεπε (και πρέπει) να ανακηρύξουν ολόκληρον την ΑΟΖ, και ακολούθως να επιδιώξουν (το ταχύτερον δυνατόν) τον καθορισμόν της συνοριακής γραμμής με όσας εκ των γειτνιαζουσών ΑΟΖ ήτο ή είναι εφικτόν, πάντα επί τη βάσει της “αρχής της μέσης γραμμής”. 
3. Και επί πλέον, έπρεπε (και πρέπει) να επεκτείνουν τάχιστα την αιγιαλίτιδα ζώνην εις τα 12 ναυτικά μίλια…
* Ο όρος είναι άκρως επιεικής

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube