Weather Icon
Κύπρος 19 Ιουνίου 2020

Αν λέμε όλοι το ίδιο παραμύθι για διζωνική και τα τοιάυτα, θα έχουμε αποτέλεσμα στο Κυπριακό;

Αν λέμε όλοι το ίδιο παραμύθι για διζωνική και τα τοιάυτα, θα έχουμε αποτέλεσμα στο Κυπριακό;
Δηλαδή, άμα αρχίσουμε όλοι να λέμε το ίδιο παραμύθι θα έχουμε αποτέλεσμα; Να αρχίσω κι εγώ να γράφω: Εγώ είμαι εξ εκείνων που πιστεύουν ότι μόνο με συμφωνία στη βάση της ΔΔΟ μπορεί να προκύψει αμοιβαία αποδεκτή λύση. Εγώ δεν βλέπω πώς αλλιώς μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης, τα έλεγε, αλλά εντάξει, ας αρχίσουμε να τα λέμε όλοι να δούμε τι θα γίνει. Ότι, ναι, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις φοβίες του παρελθόντος, ήρθε η ώρα της λύσης, να πιστέψουμε στη ΔΔΟ, να πείσουμε την Τουρκία ότι τη συμφέρει η σωστή λύση, να πείσουμε τους Τουρκοκύπριους ότι η σωστή ομοσπονδία είναι μια σωστή λύση, λύση που να βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές και το κεκτημένο της ΕΕ και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες.
Εντάξει, τα είπαμε. Παρακάτω. Υπάρχει και παρακάτω; Διότι, μπουχτίσαμε να τα ακούμε όλα αυτά από τους ανθρώπους που όταν ήρθε η ώρα τους να αναλάβουν τις ευθύνες της διακυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης απέτυχαν παταγωδώς να εξασφαλίσουν όλα αυτά που δήθεν θα πετύχαιναν σε αντίθεση με άλλους. Οι πρόεδροι λύσης οι υπουργοί λύσης, οι κομματάρχες λύσης. Αυτοί είναι που εμφανίζονται ως ειδικοί να κάνουν μαθήματα στους υπόλοιπους επαναλαμβάνοντας πάντα τον ίδιο αμανέ. Θέλουμε λύση, θέλουμε ΔΔΟ, θέλουμε κανονικό κράτος. Λες και οι υπόλοιποι δεν θέλουμε. Λοιπόν, πέστε μας και μια φορά τι διάολο συμβαίνει και δεν έχουμε τη λύση που μας υποσχεθήκατε. Ποιος την εμποδίζει; Τα μικρά, λεγόμενα απορριπτικά κόμματα, που είναι διαλυμένα και χαμένα στον κόσμο τους; Το ΕΛΑΜ; Μερικοί μετρημένοι δημοσιογράφοι που ξεσκεπάζουν την ανεπάρκεια σας και αρνούνται να χειροκροτούν τα ανώφελα παραμύθια σας;

 

Τι άλλαξε από τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα μέχρι σήμερα, τρία ολόκληρα χρόνια, για να υπάρχει σήμερα οποιαδήποτε ελπίδα να φτάσουμε σε σωστή λύση, χωρίς να κάνουμε τίποτε περισσότερο από ό,τι κάναμε προηγουμένως; Να διαπραγματευόμαστε τις παραχωρήσεις που θα κάνουμε στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Μήπως, βελτιώθηκαν οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων ή της Άγκυρας; Αντίθετα, έγιναν ακόμα πιο ακραίες. Τώρα, μάλιστα, κυρίαρχο ρόλο στις διαφορές μας είναι το φυσικό αέριο που θα κλέψει η Τουρκία κι εμείς καλούμαστε να νομιμοποιήσουμε την κλεψιά. «Να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν από τον πλούτο που προβλέπεται ότι υπάρχει κάτω από τη θάλασσα τόσο οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, όσο και οι χώρες της περιοχής», έλεγε πάλι ο Ακιντζί μόλις στις 2 Ιουνίου. Κι όταν λέει για χώρες της περιοχής εννοεί ασφαλώς την Τουρκία, διότι οι υπόλοιπες χώρες επωφελούνται δικαίως, δεν χρειάζεται να κλέψουν. Ούτε περιουσιακό, ούτε εδαφικό, ούτε εποικισμός, ούτε ΔΔΟ είναι πια στο προσκήνιο. Είναι μόνο το φυσικό αέριο. Επομένως, όταν μας μιλούν σήμερα όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες για τη ΔΔΟ και τις φοβίες που πρέπει να ξεπεράσουμε για να δούμε μπροστά, απλώς αποδεικνύουν πόσο ανίκανοι είναι να διαχειριστούν τις εξελίξεις.

 

Σήμερα έχουμε να κάνουμε με μια φασιστική τουρκική ηγεσία (με την οποία οι δήθεν αντιφασίστες Κύπρου και Ελλάδας, μας ζητούν να συνεργαστούμε), που πιστεύει ότι θα τα κάνει όλα δικά της με τη δύναμη του στρατού της, στη Συρία, στο Κουρδιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Αιγαίο, στην Κρήτη, στην Κύπρο… Και δεν πρόκειται να σταματήσει επειδή εμείς θα αρχίσουμε όλοι μαζί να ψέλνουμε ύμνους στις ενδοκοινοτικές συνομιλίες (που δεν ξέρουμε με ποιους θα τις κάνουμε με το νέο χρόνο), στη ΔΔΟ και στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Εξάλλου, αυτές τις συνομιλίες χρόνια ολόκληρα τις χρησιμοποιούσε για να δημιουργεί τετελεσμένα χωρίς να την ενοχλεί κανένας.

 

Επιτέλους, ας αντιληφθούν ότι χρειαζόμαστε άλλες πολιτικές αν θα σωθούμε. Χρειάζεται να παλέψουμε ακόμα πιο συστηματικά στην Ευρώπη. Να στραφούμε στην Αμερική, στο εβραϊκό λόμπι, στη Ρωσία, στο λόμπι των Ρώσων της Κύπρου, στις χώρες της περιοχής. Χρειάζεται ισχυρότερος συντονισμός με την Ελλάδα. Χρειάζεται στρατιωτική και διπλωματική θωράκιση. Προπάντων, όμως, χρειάζεται εσωτερικό μέτωπο να σκέφτεται τις μελλοντικές γενιές, όχι τις μελλοντικές εκλογές (για να χρησιμοποιήσω φράση κομματικής επινόησης). Κι αυτό είναι φαίνεται το πιο δύσκολο.
 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube