REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κύπρος 26 Ιουνίου 2020

Αυτόπτης μάρτυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου ο Μπορέλ

Αυτόπτης μάρτυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου ο Μπορέλ
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Ο Ζοζέπ Μπορέλ είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που αποφάσισε να πετάξει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να δει ιδίοις όμμασι τις τουρκικές παραβιάσεις από το γεωτρύπανο Γιαβούζ.
Θετικός για απευθείας διάλογο μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας για την οριοθέτηση των συνόρων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας είναι ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας άρχισε την Πέμπτη το ταξίδι του στην Κύπρο συναντώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 
Στις δηλώσεις του ο Ζοζέπ Μπορέλ ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός στην κυπριακή πρόσκληση προς την Άγκυρα για απευθείας διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ χαιρέτισε «την πρόσκληση από την Κυβέρνηση της Κύπρου προς την Τουρκία να διαπραγματευτούν με καλή πίστη για τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτών τους και θα εμπλακούμε και εμείς γιατί η περιφερειακή σταθερότητα αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ».
Σύμφωνα με τον Ζ. Μπορέλ θα πρέπει να γίνει προσπάθεια «να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια κλιμάκωση η οποία θα ήταν επιζήμια για όλους μας». Γι’ αυτό πρέπει να συζητηθεί καλή τη πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, πρόσθεσε. Γιατί, σημείωσε, «στο τέλος της ημέρας πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε καλοί γείτονες και γι’ αυτό και δημιουργήθηκε η ΕΕ, για να υποστηρίξει τις καλές γειτονικές σχέσεις και να βρίσκει λύσεις μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων».
Αυτές τις θέσεις αναμένεται ότι ο Ζ. Μπορέλ θα τις θέσει και προς την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά τα ταξίδια του στην Κύπρο και την Ελλάδα προτίθεται να μεταβεί και στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ένα ταξίδι το οποίο κρίνεται σημαντικό καθώς θα συζητά με την τουρκική πλευρά στη βάση των όσων ο ίδιος κατέγραψε και όχι στηριζόμενος σε ενημέρωση. 
Στις δηλώσεις του ο Ζ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι «η ΕΕ είναι σταθερά υποστηρικτική προς την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι «σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις η ΕΕ συνεχώς επιδεικνύει την αταλάντευτη υποστήριξή της και αλληλεγγύη της με την Κύπρο όπως έχει εκφρασθεί σε διάφορα συμπεράσματα Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και πιο πρόσφατα στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Μάιο και επίσης διά μέσου απτών μέτρων που έχουν ληφθεί».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις δικές του δηλώσεις σημείωσε πως η Τουρκία «αντί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευθεί καλή τη πίστη την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των αντίστοιχων ακτών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια πρόσκληση την οποία έχει χαιρετίσει η ΕΕ, η Τουρκία έχει επιλέξει την οδό της διπλωματίας των κανονιοφόρων». 

 

Με ελικόπτερο πάνω από το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ
 
Οι πτυχές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στις επιχειρήσεις της ΕΕ, θα συζητηθούν σε συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, την Παρασκευή.

 

Αγγελίδης και Μπορέλ μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) πετούν με ελικόπτερα της ΕΦ πάνω από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)  για να παρατηρήσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση. Θα πετάξουν μέχρι την περιοχή όπου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. 
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων με τον υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, με τον οποίο θα συζητήσουν πτυχές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, καθώς και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στις επιχειρήσεις της ΕΕ.
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube