REAL TIME |

Weather Icon

Τα σενάρια εισόδου Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία πολεμικών πλοίων και μαχητικών – Απάντηση με «Καταιγίδα 2020»

Τα σενάρια εισόδου Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία πολεμικών πλοίων και μαχητικών – Απάντηση με «Καταιγίδα 2020»

Mε σενάρια αντιμετώπισης ερευνητικού σκάφους υποστηριζόμενου από αρμάδα πολεμικών πλοίων και σχηματισμούς μαχητικών, ανακατάληψης βραχονησίδας αλλά και άρσης ναυτικού αποκλεισμού η ”ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2020” στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα.

Από τις 11 έως και τις 20 Μαΐου ο Ελληνικός Στόλος θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο φέτος η ”ΚΑΤΑΓΙΔΑ” θα έχει κάτι παραπάνω από έντονο το στοιχείο της διακλαδικότητας αφού σε αρκετά από τα σενάρια της μεγάλης άσκησης θα λάβει μέρος τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και επίλεκτες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τρίτο σκέλος της άσκησης με μικτή αρμάδα να πλέει νότια της Κρήτης και στη συνέχεια νοτιοανατολικά της Καρπάθου και της Ρόδου αναμένεται να είναι και το πλέον ενδιαφέρον. Με φρεγάτες,κανονιοφόρους, ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων αλλά και υποβρύχια να συγκροτούν μια ισχυρή δύναμη κρούσης. Σε μια από τις πλέον κρίσιμες για τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα θαλάσσια περιοχή την οποία οι γείτονες τα τελευταία χρόνια αμφισβητούν με αποκορύφωμα το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

‘Ενα μάλιστα από τα σενάρια της άσκησης θα είναι η αντιμετώπιση πολεμικών πλοίων τα οποία θα συνοδεύουν ερευνητικό σκάφος με ταυτόχρονη υποστήριξη από αέρος. Σενάριο πάνω στο οποίο το Γενικό Επιτελείο έχει εκπονήσει ειδικά σχέδια με αντίστοιχη κλιμάκωση ανάλογα με τις αντιδράσεις και ενέργειες της αντίπαλης δύναμης. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε τα πλοία του Στόλου εκπαιδεύονται συνεχώς σε ανάλογα αντικείμενα. ‘Ηδη το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει την εμπερία της διπλής αντιμετώπισης του ”Oruc Reis” τόσο ανατολικά του Καστελόριζου όσο και πιο πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Καρπάθου όπου έπλευσε το Τουρκικό ερευνητικό από την Κυπριακή ΑΟΖ για να αποφύγει δήθεν τις καιρικές συνθήκες όπως αρχικά υποστήριξαν οι γείτονες.

Κομβικό ρόλο σε τέτοιου είδους σενάρια αναμένεται να αναλάβουν τα υποβρύχια του Στόλου και κυρίως τα πιο σύγχρονα κλάσης 214. Οι ”σιωπηλοί” θηρευτές θα ”κλειδώσουν” χωρίς να γίνουν αντιληπτοί μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εγκλωβίζοντας κάθε πλοίο επιφανείας. Τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης ”Παπανικολής” τα οποία θα λάβουν μέρος στην ”ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ 2020” αποτελούν το πιο ισχυρό ”χαρτί” του Στόλου αφού υπερέχουν ξεκάθαρα από τα Τουρκικά παλαιότερης τεχνολογίας γεγονός που έχουν αποδείξει περίτρανα σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο όπως η ”DYNAMIC MANTA”.

Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube