Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 , Τουρκία 13 Απριλίου 2020

Άμεση ανάλυση: Τι έγινε με την παραίτηση Σοϊλού – Το παρασκήνιο και οι διαμάχες εξουσίας

Άμεση ανάλυση: Τι έγινε με την παραίτηση Σοϊλού – Το παρασκήνιο και οι διαμάχες εξουσίας

Το είχαμε γράψει και στο άρθρο μας της Κυριακής, ότι ο Ερντογάν, φοβούμενος περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, αρκέστηκε να πάρει περιορισμένα μέτρα για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού, με αποτέλεσμα αυτό να κοστίσει σε χιλιάδες ψυχές.

Επειδή, όμως, το φαινόμενο της εξάπλωσης του ιού και των θανάτων δημιουργούσε πρόβλημα στην εικόνα του, ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά δήλωση του Σοϊλού, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Σοϊλού, να επιβάλει καθεστώς πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας για 48 ώρες.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε το δύο ώρες πριν την ισχύ της απαγόρευσης τα μέτρα, λέγοντας μάλιστα ότι αυτά λαμβάνονται κατόπιν εντολής του Προέδρου Ερντογάν.

Ακολούθησε χάος στις πόλεις της Τουρκίας, με τους ανθρώπους να στιβάζονται στα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ και τα αρτοποιεία, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για το Σαββατοκύριακο.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των επιστημόνων, οι οποίοι δήλωσαν ότι η απόφαση ήταν καταστροφική, αφού ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων, θα ενισχύσει την εξάπλωση του ιού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κατάσταση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ υπήρχαν και έντονες επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε τν παραίτηση του Σ. Σοϊλού, ο οποίος, σημειωτέον, παρότι ανήκει στο ΑΚΡ, είναι τα αγαπημένο παιδί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και των Γκρίζων λύκων, καθώς και των μηχανισμών του βαθέος κράτους.

Όντως, το βράδυ της Κυριακής ο Σοϊλού ανακοίνωσε την παραίτησή του, για να ακολουθήσουν σοβαρές αντιδράσεις στους εθνικιστικούς κύκλους. Μάλιστα, ένας γκρίζος λύκος απείλησε να αυτοκτονήσει, αν γίνει αποδεκτή η παραίτηση Σοϊλού.

Πάντα σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, ο Ερντογάν, θεωρώντας ότι η αποδοχή της παραίτησης σημαίνει στην ουσία αποδοχή των ευθυνών και του ιδίου, δεδομένης της αναφοράς του Σοϊλού σε εντολή που έλαβε από τον ίδιο, δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Αυτό είναι το παρασκήνιο της υπόθεσης, όπως προκύπτει από τη μελέτη των Τούρκων αρθρογράφων, φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευομένων, καθώς και από τη μελέτη των δηλώσεων των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Συμπέρασμα: Ο Ερντογάν, παρότι με τη  μη αποδοχή κατάφερε να μην “φορτωθεί” ο ίδιος τις ευθύνες, δέχτηκε ένα σοβαρό πλήγμα ως προς τις δυνατότητες του έχει ο ίδιος αλλά και το σύστημα “ενός ανδρός αρχή” που έχει επιβάλει, να διαχειρίζεται κρίσεις.

Σ.Κ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube