Weather Icon

H γεωπολιτική αξία των διεθνών τηλεπικοινωνιακών υποδομών – Η περίπτωση της Cyta

H γεωπολιτική αξία των διεθνών τηλεπικοινωνιακών υποδομών – Η περίπτωση της Cyta

  Γιάννης Κουλίας  
Ο Όμιλος Cyta είναι ο κορυφαίος παροχέας τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών στην Κύπρο και εκ των σημαντικότερων στην περιοχή της Μεσογείου, με διεθνείς διακρίσεις και σημαντικό προβάδισμα στην παροχή προϊόντων σύγκλισης σταθερών και κινητών επικοινωνιών, διαδικτύου και πληροφορικής.
Το χαρτοφυλάκιο λιανικών προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει, καλύπτει όλο το φάσμα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, από τη σταθερή και κινητή τηλεφωνία μέχρι τις διαδικτυακές και ευρυφασματικές εφαρμογές, σε συνδυασμό με την παροχή τηλεοπτικού περιεχομένου.
>> Τα καλωδιακά και δορυφορικά μέσα παρέχουν τους πόρους για την κατασκευή των δημόσιων και ιδιωτικών μισθωμένων δικτύων μετάδοσης, μεταγωγής και σηματοδοσίας, που υποστηρίζουν τις ποικίλες εθνικές και διεθνείς υπηρεσίες για επικοινωνία φωνής, δεδομένων και εικόνας. Μέσω των εκτεταμένων διεθνών τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει κατορθώσει να αναπτύξει η Cyta με τους συνεργάτες της, η Κύπρος αποτελεί σήμερα, σημαντικό περιφερειακό τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με πολλαπλούς καλωδιακούς σταθμούς προσαιγιάλωσης και δορυφορικούς τηλελιμένες που διασυνδέονται με παράκτια υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα και επίγειους δακτυλίους οπτικών ινών, επιτυγχάνοντας υψηλή αξιοπιστία και ασφάλεια.

>> Επί σειρά ετών, η Cyta διαχειρίζεται με επιτυχία τις περίπλοκες διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του περιφερειακού τηλεπικοινωνιακού κόμβου και την αύξηση της γεωπολιτικής αξίας του, προς γενικό όφελος της χώρας. Σήμερα, οι καλωδιακοί σταθμοί της Cyta φιλοξενούν 13 διεθνή υποθαλάσσια συστήματα και υποσυστήματα οπτικών ινών σύγχρονης ψηφιακής ιεραρχίας, τα οποία διασυνδέουν την Κύπρο με τον Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και άλλους προορισμούς στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Ν.Α. Ασία, μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία ενώ, ο Όμιλος συμμετέχει ως συνιδιοκτήτης σε πολλά άλλα περιφερειακά και διατλαντικά συστήματα.
>> Ειδικότερα, τα νέα υποθαλάσσια υποσυστήματα μεγάλης χωρητικότητας με ιδιόκτητες οπτικές ίνες προς Αίγυπτο και Γαλλία, επιτυγχάνουν σε συνδυασμό με άλλα διεθνή καλωδιακά συστήματα οπτικών ινών, τη βέλτιστη διάταξη για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Cyta και τα ευρύτερα συμφέροντα της Κύπρου ενώ, ενισχύουν την ευρωστία των διεθνών υποδομών, προσφέροντας εναλλακτικές διοδεύσεις στα καλωδιακά συστήματα μεταξύ Ασίας – Αφρικής – Ευρώπης, που διέρχονται μέσω της νευραλγικής σημασίας διώρυγας του Σουέζ και προσαιγιαλώνονται στην Αίγυπτο. Η επιτυχής ανάπτυξη υποθαλάσσιων καλωδιακών δακτυλίων, μεταξύ Κύπρου – Κρήτης – Αθήνας – Σικελίας, καθώς και επίγειων τμημάτων οπτικών δικτύων προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, αυξάνουν περαιτέρω την αξιοπιστία της διεθνούς υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής της Cyta, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο.

>> Στα διεθνή μέσα μετάδοσης που διαθέτει η Cyta και η θυγατρική εταιρεία της IRIS, που ειδικεύεται στις δορυφορικές αναμεταδόσεις, περιλαμβάνονται περισσότεροι από 45 επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί, που παρέχουν πρόσβαση στα κυριότερα δορυφορικά συστήματα, τα οποία προσφέρουν εκτεταμένες διασυνδέσεις παγκόσμια. Οι δορυφορικές επικοινωνίες αναπτύσσονται και αυτές με αυξητικούς ρυθμούς και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση του περιφερειακού τηλεπικοινωνιακού κόμβου της Cyta, με την παροχή υπηρεσιών με κεραίες μικρών διαστάσεων (VSAT: Very Small Aperture Terminal), αναμετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, ιχνηλάτησης και ελέγχου δορυφόρων, τηλεμετρίας, καθώς και δορυφορικού διαδικτύου σε ευρεία κλίμακα. Οι δορυφορικοί τηλελιμένες της Cyta και της IRIS, φιλοξενούν πέραν των ιδιόκτητων δορυφορικών σταθμών, πλειάδα άλλων δορυφορικών κόμβων χονδρικών πελατών και συνεργατών, αξιοποιώντας πλήρως την επίλεκτη γεωγραφική θέση της Κύπρου που προσφέρει δυνατότητες προέκτασης μέσω των υποθαλάσσιων οπτικών διασυνδέσεων και δορυφορικής αναμετάδοσης μεταξύ Ινδικού και Ατλαντικού Ωκεανού.
>> Αξιοποιώντας τους εθνικούς και διεθνείς πόρους δικτύου της, η Cyta διαθέτει σήμερα διπλούς κόμβους λογισμικής μεταγωγής διεθνούς τηλεφωνίας και άλλους κόμβους μεταγωγής δεδομένων, στην Κύπρο και αλλού, με κυριότερο τον περιφερειακό κόμβο Cytanet, που προσφέρει υψηλές ταχύτητες διασύνδεσης με τα παγκόσμια δίκτυα κορμού διαδικτύου και αποτελεί μείζονα παράμετρο των λιανικών ευρυζωνικών υπηρεσιών. Οι κόμβοι μεταγωγής διεθνούς τηλεφωνίας και τα προηγμένα συστήματα διαχείρισής τους, προσφέρουν και διασφαλίζουν αξιόπιστες πολλαπλές δρομολογήσεις για την τηλεπικοινωνιακή κίνηση σε δίκτυα σταθερής και κινητής επικοινωνίας με ανταποκριτές παροχείς της Cyta, σε περισσότερες από 250 χώρες και επικράτειες. Οι διεθνείς καλωδιακές και δορυφορικές υπηρεσίες της Cyta, παρέχονται αδιάλειπτα με 24ωρη υποστήριξη και όπως οι υπόλοιπες επιχειρησιακές δραστηριότητές της, έχουν πλήρως πιστοποιηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα ISO και έχουν διακριθεί με τη βαθμίδα των πέντε αστέρων του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ποιοτικής Διεύθυνσης EFQM ενώ, οι δορυφορικές εγκαταστάσεις της έχουν πιστοποιηθεί στην κατηγορία «Tier-3» από το World Teleport Association (WTA).

>>  Ο Όμιλος Cyta πρωτοπορεί και αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα ταχείας εξέλιξης, με βάση τη διεθνή πρακτική στην αξιοποίηση και εμπορία των διεθνών τηλεπικοινωνιακών υποδομών, μέσω της εταιρικής υπομάρκας Cytaglobal. Σε ανταγωνισμό με άλλους μεγάλους παροχείς διεθνών μέσων και διασυνδέσεων, υπεκχωρεί, εκμισθώνει και εμπορεύεται σε χονδρική βάση τους διεθνούς πόρους δικτύου που διαθέτει και τις διασυνδέσεις φωνής, δεδομένων και εικόνας στην τοπική και τη διεθνή χονδρική αγορά. Επί σειρά ετών, επενδύει συστηματικά σε καλωδιακά και δορυφορικά δίκτυα, διασφαλίζοντας την αξιοπιστία και ευρωστία των υποδομών και την επάρκεια χωρητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ενώ, πρωτοπορεί αναπτύσσοντας έντονη δραστηριότητα διαρκούς καινοτομίας και ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης, στην αξιοποίηση και εμπορία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών.
>> O μεγάλος πλούτος των διεθνών υποδομών του Ομίλου Cyta δεν καθορίζεται μόνον από την καθαρή λογιστική αξία τους αλλά, αφενός από τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία τους και αφετέρου, από τη μεγάλη διάρκεια χρόνου που απαιτείται για να αναπτυχθούν οι περίπλοκες διακρατικές σχέσεις και να συμφωνηθούν οι αναγκαίες διεθνείς συνεργασίες για τον προγραμματισμό, την κατασκευή και την εμπορική αξιοποίησή τους.  Ενδεικτική της γεωπολιτικής αξίας των διεθνών υποδομών, είναι η στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Cyta με εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων για την πόντιση του πρωτοποριακού υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος POSEIDON στην κυπριακή ΑΟΖ, και την προσαιγιάλωση του σε σταθμούς της Cyta στην Κύπρο, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά τη σύγκλιση ωκεανογραφίας και τηλεπικοινωνιών για την υπεράκτια βιομηχανία υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Παράλληλα, έχει κατορθώσει να συνομολογήσει με επιτυχία, σημαντικές συμφωνίες υπεκχώρησης και εκμίσθωσης μεγάλων ποσοτήτων καλωδιακής χωρητικότητας προς τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς των γειτονικών χωρών, με προφανή στρατηγικά και οικονομικά οφέλη ενώ, ευρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την κατασκευή και πόντιση των νέων υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων ALASIA και EUROPA με τη Συρία και το Λίβανο, αντίστοιχα.
>> Με τη συμμετοχή της σε μεγάλο αριθμό καλωδιακών και δορυφορικών συστημάτων, αλλά και μέσω συνιδιοκτησίας και μίσθωσης σε πολλά άλλα περιφερειακά, διατλαντικά και παγκόσμια καλωδιακά συστήματα, που χρησιμοποιούνται ως προεκτάσεις των συστημάτων που προσαιγιαλώνονται στην Κύπρο, η Cyta έχει πλέον εδραιώσει τον ηγετικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, καθιερώνοντας την Κύπρο ως σημαντικότατο τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας επιχειρηματικές ευκαιρίες σε νέες αγορές της Ευρασίας και άριστη εξυπηρέτηση των λιανικών και χονδρικών τηλεπικοινωνιακών αγορών.
>> Στην προσπάθεια της για ανάπτυξη της Κύπρου ως σημαντικού τηλεπικοινωνιακού κόμβου και εξαίρετου κέντρου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αξιοποιεί συνεχώς τις δυνατότητες και προοπτικές που προσφέρουν οι διεθνείς τηλεπικοινωνιακές υποδομές της και η άριστη τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού της. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της σε κοινοπραξίες με σημαντικούς διεθνείς συνεργάτες, για τη διασφάλιση εναλλακτικών υποθαλάσσιων διοδεύσεων της τηλεπικοινωνιακής κίνησης από Ασία και Αφρική προς Ευρώπη, καθώς και σε έργα ανάπτυξης περιφερειακών Κέντρων Δεδομένων (Data Centers) υψηλής αξιοπιστίας και μέγιστης προστασίας, που παρέχουν φιλοξενία εξοπλισμού και συστημάτων, και συναφείς υπηρεσίες διασύνδεσης με εθνικά και διεθνή δίκτυα.
>> Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, η Cyta αξιοποιεί πλήρως τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και με στόχο να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική τηλεπικοινωνιακή γέφυρα, μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, μεταξύ Ανατολής και Δύσης αντιμετωπίζοντας με αξιώσεις, τους κολοσσούς των διεθνών τηλεπικοινωνιών που επιχειρούν να δραστηριοποιηθούν στον επικερδή και νευραλγικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά από μια συναρπαστική πορεία πέραν των 50 χρόνων διεθνών τηλεπικοινωνιών, η Cyta έχει αντέξει στις προκλήσεις των καιρών και στέκει σήμερα ακμαία και περήφανη μπροστά μας, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. Όραμά της, να προσφέρει στον άνθρωπο σύγχρονες λύσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας χωρίς όρια, που να του δίνουν την ελευθερία να ανακαλύπτει και να επικοινωνεί με τον κόσμο.

SONY DSC

>> Η Κύπρος αποτελεί σήμερα σημαντικό περιφερειακό τηλεπικοινωνιακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου
>> Η Cyta διαχειρίζεται με επιτυχία τις περίπλοκες διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση του περιφερειακού τηλεπικοινωνιακού κόμβου και την αύξηση της γεωπολιτικής αξίας του, προς γενικό όφελος της χώρας
>> Οι καλωδιακοί σταθμοί της Cyta φιλοξενούν 13 διεθνή υποθαλάσσια συστήματα και υποσυστήματα οπτικών ινών σύγχρονης ψηφιακής ιεραρχίας, τα οποία διασυνδέουν την Κύπρο με γειτονικές χώρες
>> Στα διεθνή μέσα μετάδοσης που διαθέτει η Cyta και η θυγατρική εταιρεία της IRIS, που ειδικεύεται στις δορυφορικές αναμεταδόσεις, περιλαμβάνονται περισσότεροι από 45 επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί
>> Προσφέρει υψηλές ταχύτητες διασύνδεσης με τα παγκόσμια δίκτυα κορμού διαδικτύου, τα οποία αποτελούν μείζονα παράμετρο των λιανικών ευρυζωνικών υπηρεσιών
>> O μεγάλος πλούτος των διεθνών υποδομών του Ομίλου Cyta δεν καθορίζεται μόνον από την καθαρή λογιστική αξία τους αλλά, επίσης και  από τη γεωπολιτική και  τη γεωστρατηγική αξία τους
>> Η Cyta αξιοποιεί πλήρως τη στρατηγική γεωγραφική της θέση, με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και με στόχο να αποτελέσει σημαντική εναλλακτική τηλεπικοινωνιακή γέφυρα, μεγάλης γεωπολιτικής αξίας, μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Γιάννης Κουλίας Ανώτερος Διευθυντής Cyta (Chief Commercial Officer) – Εμπορικές Υπηρεσίες

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube