Weather Icon

Ντεμιρτάς: Προτάθηκε από Κύπριο ευρωβουλευτή για το βραβείο Ζαχάρωφ

Ντεμιρτάς: Προτάθηκε από Κύπριο ευρωβουλευτή για το βραβείο Ζαχάρωφ
Ο φυλακισμένος στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν, χαρισματικός ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, προτάθηκε από τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωκοινοβουλίου. Το βραβείο Ζαχάρωφ είναι το ύψιστο βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας της σκέψης που απονέμεται από το Ευρωκοινοβούλιο σε προσωπικότητες με πανανθρώπινη αξία και εμβέλεια.
Η πρόταση του κ. Μαυρίδη τέθηκε ενώπιον της πολιτικής του ομάδας, Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις επικρατέστερες για επαναξιολόγηση, από τις συνολικά 12 που είχαν αρχικώς προταθεί.

  Όπως τόνισε ο κ. Μαυρίδης στην παρουσίαση της πρότασής του, «ο Ντεμιρτάς είναι ένα σύμβολο, ένας ηγέτης που υπηρετεί την ανθρωπότητα ακόμη και μέσα από την φυλακή. Αποτελεί σήμερα τη φυλακισμένη ελπίδα της Τουρκίας, σε μια χώρα που είναι η ίδια φυλακή. Ο Ντεμιρτάς προασπίζεται τις αξίες που διέπουν το κράτος δικαίου με ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αδαμάντινη επιμονή, αρνούμενος να υποκύψει στο καθεστώς Ερντογάν που με ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες επιδιώκει την διά βίου φυλάκισή του. Μπροστά στη ωμή βία και τις διώξεις του καθεστώτος, ο Ντεμιρτάς απαντά ειρηνικά με δημοκρατικά εργαλεία, αλλά πάντα με αξιοσύνη που τιμά την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό απέναντι στην βαρβαρότητα και βαναυσότητα. Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά με το καθεστώς αυτό στην εξουσία,  αυξάνεται το ανθρώπινο κόστος που θα καταβάλουμε ως ανθρωπότητα για την απαλλαγή του».

Την επόμενη εβδομάδα, οι Πολιτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου θα καταλήξουν καθεμιά  στη δική της πρόταση για το βραβείο Ζαχάρωφ, για να γίνει η τελική επιλογή.
Πηγή: philenews
 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube