REAL TIME |

Weather Icon

Οι σαρωτικές ανατροπές στα Σκόπια και το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού»

Οι σαρωτικές ανατροπές στα Σκόπια και το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού»
  • (Φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
Σαρωτική πολιτική ανατροπή ολοκληρώθηκε στο Κράτος των Σκοπίων κατά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017. Το ΒΜΡΟ-DPMNE, που κυβέρνησε την χώρα τα δέκα προηγούμενα χρόνια υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, υπέστη πανωλεθρία. Σε σύνολο 81 δήμων επικράτησε μόνον σε πέντε, και έχασε 51 από τους 56 που κατείχε έως τις 15 Οκτωβρίου. Το κόμμα SDSM του σημερινού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που κυβερνά από την Άνοιξη σε συνασπισμό με τα κόμματα των Αλβανών, κέρδισε 57 Δήμους ενώ έως τις εκλογές ήλεγχε μόνον τέσσερις!

Τα τέσσερα αλβανικά κόμματα επικράτησαν σε δεκατέσσερις δήμους με κυρίαρχο το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι που κέρδισε τους δέκα. Σε τρεις δήμους εξελέγησαν ανεξάρτητοι, και στο Δήμο Τσένταρ Ζούπα σάρωσε από τον πρώτο γύρο με 70,48% το Δημοκρατικό Κόμμα των Τούρκων.

Οι δημοτικές εκλογές εφέτος ήσαν εξαιρετικά κρίσιμες για πέντε λόγους:
  1. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, σε σύνολο 120 εδρών, το ΒΜΡΟ-DPMNE κατέλαβε 51 έδρες και το SDSM 49, το οποίο κατόρθωσε, όμως, να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνασπισμό με τους Αλβανούς.
  2. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκε Ιβανόφ αρνήθηκε επίμονα επί μήνες να δώσει την εντολή στον Ζάεφ, παρότι ο συνασπισμός του διέθετε τη δεδηλωμένη πλειοψηφία στην Βουλή, η Ευρωπαϊκή Ένωση τον πίεζε ασφυκτικά και η άρνησή του παραβίαζε ανοικτά το Σύνταγμα της χώρας. Τελικά υπέκυψε στους Αμερικανούς. Αρνούμενος την ανάθεση της εντολής, ο Πρόεδρος διακήρυσσε ότι δεν θα επιτρέψει «τη διάλυση της χώρας και τη φαλκίδευση της εθνικής μακεδονικής ταυτότητας».
  3. Το SDSM είχε συμφωνήσει ήδη προεκλογικά με τους Αλβανούς να ανακηρύξει δεύτερη επίσημη γλώσσα του Κράτους, να τους παραχωρήσει αυτονομία έως τα όρια της Ομοσπονδίας κ.ά. Μόλις ανήλθε στην εξουσία εξέλεξε τον πρώτο Αλβανό Πρόεδρο της…
  4. Η συνέχεια του στο Pontos-news

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube