Weather Icon

Συγχωροχάρτι της Ε.Ε. στην Αλβανία για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Του Νίκου Μελέτη
Χωρίς καμία αναφορά στα ιδιαίτερα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τέθηκαν στο τραπέζι των ελληνοαλβανικών συνομιλιών το περασμένο Σαββατοκύριακο, δημοσιοποιήθηκε τοκείμενο του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Συνεργασίας (SA Council) μεταξύ της Αλβανίας και της Ε.Ε. την Τετάρτη, θέτοντας επισήμως ως μοναδικό ορό για την απόφαση έναρξης ενταξιακών συνομιλιών, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. 
Η συνεδρίαση αυτή που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα αποτελεί την τελευταία δοκιμασία πριν από την δημοσιοποίηση της Έκθεσης της Κομισιόν τον Απρίλιο, λίγο πριν την Σύνοδο Κορφής της Ε.Ε.- Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια από τη Βουλγαρική Προεδρία και θα σηματοδοτήσει την πορεία ενσωμάτωσης στην Ε.Ε. των χωρών που έχουν απομείνει εκτός. 
Το γεγονός ότι στο κείμενο αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στα θέματα αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια του Νίκου Κοτζιά για εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που υπάρχουν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, καθώς ο Edi Rama νοιώθει ότι μπορεί να ξεγελάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για το κράτος δικαίου και την δικαστική μεταρρύθμιση, και συνεπώς η προβολή βέτο από την Αθήνα στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία θα επιφέρει δυσανάλογο κόστος στην Ελλάδα.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube