Weather Icon
Ελλάδα , Οικονομική Κρίση 15 Απριλίου 2017

Μας αγοράζουν με τα λεφτά μας…

Μας αγοράζουν με τα λεφτά μας…

Έχω λάβει αρκετά μηνύματα που αναφέρονται στο δάνειο που έλαβε η γερμανική εταιρεία που ανέλαβε την εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Η είδηση είναι η εξής: “Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 968,4 εκατ. ευρώ παρέχει κοινοπραξία δανειστών που αποτελείται από τις Alpha Bank, BSTDB, EBRD, EIB και IFC.”
Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση, κοινοπραξία κορυφαίων χρηματοδοτικών ιδρυμάτων υπέγραψε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου με την Fraport Greece για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών ελληνικών αεροδρομίων διάρκειας 40 ετών.
Η κοινοπραξία των δανειστών περιλαμβάνει τις: Alpha Bank (284,7 εκατ. ευρώ), Black Sea Trade and Development Bank (62,5 εκατ. ευρώ) European Bank for Reconstruction and Development (186,7 εκατ. ευρώ), European Investment Bank (280,4 εκατ. Ευρώ), και International Finance Corporation (154,1 εκατ. ευρώ), μέλος του World Βank Group…”
Τα ερωτήματα είναι αν είναι σωστό να εξαγοράζεται κρατική περιουσία με ελληνικά χρήματα και αν είναι σωστό στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία τα λίγα διαθέσιμα να δανείζονται σε ξένες επιχειρήσεις και όχι στην ενίσχυση των ελληνικών που φυτοζωούν.

Α) Στην κοινοπραξία περιλαμβάνεται μόνο μια ελληνική τράπεζα άρα ένα σημαντικό ποσό θα εισρεύσει από το εξωτερικό.
Β) Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο σύγχρονο κόσμο γίνονται με δανεισμό. Το αποδοτικότερο μείγμα δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων είναι θέμα που πρέπει να απασχολεί την ίδια την εταιρεία. Η εταιρεία οφείλει να βρει με βάση το συμφέρον της τους καλύτερους όρους δανεισμού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ή όπου άλλου μπορεί.
Γ) Οι τράπεζες που δάνεισαν την επιχείρηση πρέπει να το κάνουν με ένα γνώμονα και μόνο: το ρίσκο και την απόδοση. Αν το κάνουν σωστά με αυτά τα κριτήρια, θα κερδίσουμε όλοι. Εμείς θα κερδίσουμε εκτός από υπηρεσίες αεροδρομίου, φόρους και εισφορές και προοπτικές ανάπτυξης στην οικονομία. Αν η τράπεζα πάρει πίσω τα χρήματά της με κέρδος θα έχει να δανείσει και άλλες επιχειρήσεις και κυρίως δεν θα κληθούμε να  την ανακεφαλαιοποιήσουμε,  με τους καταθέτες, μετά τους φορολογούμενους, να πληρώνουν το “μάρμαρο”.
Δ) Την κυβέρνηση και εμάς θα πρέπει να μας ενδιαφέρει το κόστος και η ποιότητα των υπηρεσιών των αεροδρομίων που εκχωρήθηκαν τόσο για να τα χρησιμοποιούμε εμείς φθηνότερα όσο και για να στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.
Καλώς λοιπόν οι τράπεζες δανείζουν τέτοια εγχειρήματα και μακάρι να έχουν κεφάλαια να το κάνουν προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές που θα δώσουν υπεραξία σε υποαξιοποιούμενη κρατική περιουσία ή ευκαιρίες στο ιδιωτικό τομέα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube