REAL TIME |

Weather Icon

Οταν η Θάτσερ πίεζε τον Οζάλ για επανέναρξη των συνομιλιών

Οπως κάθε χρόνο με την εκπνοή του έτους, η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό αριθμού εγγράφων που αφορούν τις εσωτερικές εξελίξεις, αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Αυτή τη φορά τα έγγραφα προέρχονται από το πρωθυπουργικό γραφείο (10 Ντάουνινγκ Στριτ) και από το αρχείο των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου. Καλύπτουν την περίοδο 1989-1990 και αφορούν την  τρίτη  κυβέρνηση  Θάτσερ  (1987-1989).
Εκτός από τη συνάντηση της Μάργκαρετ Θάτσερ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, στην οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν και το Κυπριακό (PREM 19/3199), οι υπόλοιποι φάκελοι δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Η συνάντηση εκείνη έγινε με αφορμή την επίσκεψη της Βρετανίδας πρωθυπουργού στην Τουρκία για να συμμετάσχει στην 75η επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης.
Συνομιλίες Θάτσερ – Οζάλ (25 Απριλίου, 1990), Κυπριακό: «Η διχοτόμηση ποτέ δεν έχει επιλύσει κανένα πρόβλημα και θα είναι μεγάλο σφάλμα αυτός να είναι ο αντικειμενικός μας στόχος», τόνισε η Μάργκαρετ Θάτσερ στον Τουργκούτ Οζάλ. Οπως επεσήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο, εάν ο στόχος παρέμενε μια ενιαία Κύπρος, τότε θα έπρεπε να καταβληθούν προσπάθειες για να επαναληφθούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων. «Ο πρόεδρος Βασιλείου προσφέρει μια πολύ καλύτερη προοπτική για έναν διακανονισμό από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο της Κύπρου», σημείωσε η Θάτσερ στον Οζάλ. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, στη συνάντηση εκείνη, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο γ.γ. των Η.Ε. της είχε ζητήσει να εγείρει το πρόβλημα της Κύπρου με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Η Θάτσερ εξέφρασε την απογοήτευσή της για την αποτυχία του τελευταίου γύρου συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τη Θάτσερ, υπεύθυνος αυτή τη φορά για την κατάρρευση του διαλόγου με τον πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου ήταν ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ραούφ Ντενκτάς. Στη συνάντησή της με τον Οζάλ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ήθελε να μάθει εάν ο Τούρκος πρόεδρος ακόμη συμφωνούσε μαζί της ότι στο Κυπριακό βασικός στόχος ήταν η επίλυση του προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Για τη συνέχεια kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube