REAL TIME |

Weather Icon
Αλβανία , Βόρειος Ήπειρος 1 Νοεμβρίου 2016

Ανεβάζει τους τόνους η Αλβανία για τη Χειμάρρα – Λάδι στη φωτιά από τον Έντι Ράμα

Ανεβάζει τους τόνους η Αλβανία για τη Χειμάρρα – Λάδι στη φωτιά από τον Έντι Ράμα

  • Κάτοικοι της Χειμάρρας στην παραλία της πόλης με πανό ενάντια στις κατεδαφίσεις των ελληνικών σπιτιών (φωτ.: panorama.com.al)
Την ώρα που η ελληνική κοινότητα στη Χειμάρρα δηλώνει έτοιμη να σταματήσει με κάθε τρόπο τις μπουλντόζες που θα σταλούν για να κατεδαφίσουν τα 19 ελληνικά σπίτια στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας απαντά στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. «Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου», επισημαίνει, και τονίζει ότι οι επικείμενες κατεδαφίσεις είναι στο πλαίσιο της μεταμόρφωσης της πόλης σε ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.

Ο Δήμος Χειμάρρας προτίθεται να κατεδαφίσει 19 σπίτια που ανήκουν σε Έλληνες. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να τα αδειάσουν μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.
«Στην ουσία πρόκειται για εθνικό διωγμό», δηλώνει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της Συντονιστικής Φοιτητικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης. Οι νομικές διαδικασίες είναι διαφανείς, και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαντά το αλβανικό ΥΠΕΞ.
Βέβαια, τα Τίρανα έχουν φροντίσει να σηκώσουν τους τόνους με αφορμή την ανακοίνωση της Αθήνας που επισήμαινε ότι αν η Αλβανία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε πρέπει να προστατεύσει τα περιουσιακά δικαιώματα όλων, και δη των μειονοτικών ομάδων. «Ο απειλητικός τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Αλβανίας Γκλέβις Ντερβίσι, και κατηγόρησε την Ελλάδα για αναχρονιστική θέση.

Βίντεο από τη χθεσινή διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο της Χειμάρρας
Μάλιστα, η αλβανική πλευρά στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα έχει κληθεί για εξηγήσεις, με αφορμή την αναφορά του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι η πρεσβεία της Ελλάδας παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση.
Λάδι στη φωτιά ρίχνει και ο Έντι Ράμα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Σύμφωνα με το himara.gr, που μετέφρασε το κείμενο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κάτω από τη γκραβούρα της Αθήνας του 1670 γράφει πως η Ακρόπολη στέκεται ακόμα όρθια χάρη στον Αλβανό αρχιεπίσκοπο Γεώργιο Δούσμανη που διαπραγματεύτηκε με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι ώστε η πόλη να μην βομβαρδιστεί από τον βενετσιάνικο στόλο.
«Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν, σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως “κοινή διάλεκτο” της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία. Μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την Ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως αλβανικός», καταλήγει ο Έντι Ράμα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube