Weather Icon
Γενικά θέματα , Γερμανία 13 Ιουλίου 2016

Ελλάδα ή Ιορδανία – Πού θα στείλει το Βερολίνο τους στρατιώτες του

Ελλάδα ή Ιορδανία – Πού θα στείλει το Βερολίνο τους στρατιώτες του

  • Γερμανικά αεροσκάφη στο Ιντσιρλίκ. Για πόσο ακόμα; (φωτ.: sputniknews.com)
Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας μετά από την απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στην αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα ή την Ιορδανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης ζητούν την αποχώρηση των στρατιωτών από το Ιντσιρλίκ!
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε πως ενδεχομένως να έπρεπε κανείς να σκεφθεί αυτό το ενδεχόμενο και πως οι Γερμανοί στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν στα πλαίσια διεθνών αποστολών εκεί όπου είναι ευπρόσδεκτοι. 

(φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)
Παρόμοια άποψη εξέφρασε σήμερα το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και ο χριστιανοκοινωνιστής Φλόριαν Χαν. Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει τις επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων στο Ιντσιρλίκ, απάντησε ότι «σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Τότε θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές».
Όσο για το εάν η Ελλάδα ή η Ιορδανία συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο, ο Φλόριαν Χαν επισήμανε ότι «αυτό θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις».
Ωστόσο είπε ότι είναι σίγουρος πως για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, «διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής». 
Από την πλευρά του, ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ δήλωσε στο δημόσιο κανάλι ARD ότι «πρέπει να γνωρίζουμε, ως βουλευτές που στέλνουμε κάπου στρατιώτες, πού βρίσκονται και πώς είναι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν στην Τουρκία, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία».
Παρόμοια είναι και η άποψη του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Νιλς Άνεν, ο οποίος ζήτησε η καγκελάριος Μέρκελ να ζητήσει μια δεσμευτική απάντηση από τον πρόεδρο Ερντογάν, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη μετάβαση των Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube