Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του υποψήφιου ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Ματίας Έκε, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ υπόσχεται «σκληρή δράση» για την προστασία της δημοκρατίας, καθώς οι πολιτικές επιθέσεις αυξάνονται.

Το κορυφαίο μέλος των Σοσιαλιστών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση μετά την επίθεση που δέχθηκε από μια ομάδα τεσσάρων νεαρών ανδρών στην πόλη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας.

Λίγο νωρίτερα, φέρεται πως η ίδια ομάδα επιτέθηκε σε έναν 28χρονο προεκλογικό υποστηρικτή των Πρασίνων, ο οποίος επίσης αναρτούσε αφίσες, δήλωσε η αστυνομία, αν και τα τραύματά του δεν ήταν τόσο σοβαρά.

«Επίθεση στη δημοκρατία»

«Το κράτος δικαίου πρέπει και θα απαντήσει σε αυτό με σκληρή δράση και περαιτέρω μέτρα προστασίας των δημοκρατικών δυνάμεων στη χώρα μας», ανέφερε η Φέιζερ σε δήλωσή της, λέγοντας ότι η επίθεση στον Έκε ήταν επίσης μια «επίθεση στη δημοκρατία».

Υποσχέθηκε «σκληρή δράση και περαιτέρω μέτρα προστασίας» ως απάντηση στις επιθέσεις.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ήταν μία από τους πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που συμπάσχισαν με τον Έκε, λέγοντας σε ανάρτησή της στο Χ ότι ήταν «τρομοκρατημένη από την άγρια επίθεση».

Επίσης και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Η δημοκρατία απειλείται από τέτοιου είδους πράξεις».

«Δεν πρέπει ποτέ να δεχτούμε τέτοιες πράξεις βίας … πρέπει να αντιταχθούμε από κοινού».

Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας Michael Kretschmer, συντηρητικός, δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις και προσπάθειες εκφοβισμού θυμίζουν την πιο σκοτεινή εποχή της γερμανικής ιστορίας, μια αναφορά στη ναζιστική κυριαρχία.

«Οι ένοχοι πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στο X.

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών BfV αναφέρει ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη γερμανική δημοκρατία.

Η αύξηση της υποστήριξης της ακροδεξιάς Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κατά το περασμένο έτος την έφερε στη δεύτερη θέση σε πανεθνικές δημοσκοπήσεις. Το AfD είναι ιδιαίτερα ισχυρό στα ανατολικά κρατίδια της Σαξονίας, της Θουριγγίας και του Βρανδεμβούργου. Οι έρευνες δείχνουν ότι θα έρθει πρώτο στις περιφερειακές εκλογές και στα τρία αυτά κρατίδια τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι πολιτικοί του κόμματος των Πρασίνων αντιμετωπίζουν τις περισσότερες επιθέσεις, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι επιθέσεις εναντίον τους έχουν επταπλασιαστεί από το 2019, σε 1.219 πέρυσι. Οι πολιτικοί του AfD ανέφεραν 478 επιθέσεις και το SPD 420.

Πηγή: The Guardian