REAL TIME |

Weather Icon
Δημόσια Διοίκηση , Ελλάδα 14 Απριλίου 2016

Τα προνόμια και η διαχρονική… φαυλοκρατία στην Ελλάδα

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός, για ευνόητους λόγους, θέλει να διατηρήσει σχεδόν αλώβητο το «κωλεττικό» κράτος. Το φαινόμενο της πατρωνίας, η αριστερή ιδεολογία και οι… δικοί μας άνθρωποι.
Σε ένα περιεκτικό και αποκαλυπτικό βιβλίο του, ο γιατρός Ευάγγελος Κοροβίνης αναφέρεται στη Νεοελληνική Φαυλοκρατία (εκδ. Αρμός, 2008) και, μεταξύ άλλων, γράφει ότι στον Ιωάννη Κωλέττη (αρχηγό του γαλλικού κόμματος) και τις δύο πρωθυπουργικές του θητείες μπορεί να πιστωθεί μία πρώτη αποκρυστάλλωση των φαυλοκρατικών χαρακτηριστικών του ελληνικού πολιτικού συστήματος, κύρια στοιχεία του οποίου ήταν η συναλλαγή και η πολιτική διαφθορά, με περιόδους εξάρσεως και υφέσεως.
«Στόχος του Κωλέττη», γράφει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, «ήταν η μακροβιότητα των κυβερνήσεών τουκαι όχι οι μεταρρυθμίσεις και η εθνική ανασυγκρότηση. Με τις αθρόες απολύσεις κομματικών αντιπάλων, τους διορισμούς ημετέρων, την κατοχύρωση των προνομίων των διαφόρων τοπαρχών και την απάλειψη της αξιοκρατικής ρήτρας που κατοχύρωνε τους διορισμούς στο Δημόσιο βάσει προσόντων, ο Κωλέττης δημιούργησε και τα πρώτα πελατειακά δίκτυα του φαυλοκρατικού συστήματος».
Επίσης, μετά το Κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και την παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα στις αρχές του 1844, ο Κωλέττης εγκαθίδρυσε ένα νέο είδος κοινοβουλευτικής δικτατορίας, η οποία βοήθησε στο να εμπεδωθούν τα χαρακτηριστικά ενός φαυλοκρατικού πολιτικού συστήματος, με την «πατρωνία» να είναι ο πυρήνας του.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube