Weather Icon

Ποτάμι: Ανακοίνωση σχετικά με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αλβανία

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της 21ης Ιουνίου, στην  γειτονική και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Αλβανία θα αποτελέσουν μία ακόμη δοκιμασία για την ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ελπίζουμε να διεξαχθούν σε κλίμα ηρεμίας  και διαφάνειας, σύμφωνα με τα πρότυπα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και τους κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά το παρελθόν, συχνά τα επεισόδια και οι λαθροχειρίες σε βάρος των υποψηφίων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στιγμάτισαν τις εκλογές. Έχουν αποτυπωθεί και καταγραφεί στις Εκθέσεις του ΟΑΣΕ.

Το κλίμα μεταξύ Τιράνων και Αθηνών είναι ήδη αρκετά βεβαρυμένο.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Θέλουμε όμως να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας θα λάβει εκ των προτέρων όλα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική της.

Η ελεύθερη και ανεμπόδιστη άσκηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας είναι συνταγματικό αλλά και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Το Ποτάμι έχει λάβει ήδη δημόσια θέση για τον κομβικό ρόλο και τη σημασία των σχέσεων της Ελλάδος με την Αλβανία.

Επίσης, για μια συνολική επίλυση των εκκρεμοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, που τις συνδέει ένα ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο, λόγω και της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Με βάση την εμπειρία της προηγούμενης εικοσαετίας, πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να προβεί σε προληπτική ενημέρωση των Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών και Παρατηρητών (ΟΑΣΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης).

Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων

Τομέας Τουρκικών και Βαλκανικών Υποθέσεων

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube