REAL TIME |

Weather Icon

Οι εκλογές στην Τουρκία και το πνεύμα της Άλωσης

Οι εκλογές στην Τουρκία και το πνεύμα της Άλωσης
Στις 7 Ιουνίου διεξάγονται οι πιο ελεύθερες –και εξ αυτού ίσως οι πιο σημαντικές– εκλογές από ιδρύσεως του τουρκικού κράτους.

Τις χαρακτηρίζουμε τις πιο ελεύθερες γιατί για πρώτη φορά μπορούν να διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία, να εκφράζονται ελεύθερα και να συμμετέχουν οι Κούρδοι αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί – εθνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες που συναπαρτίζουν το πολύχρωμο μωσαϊκό των υπηκόων της Τουρκίας.

Αν θέλουμε να αναζητήσουμε το λόγο για τον οποίο έχει επικρατήσει αυτό το κλίμα ελευθερίας, ίσως τον εντοπίσουμε στη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 1999, όταν η Ουάσινγκτον παζάρευε την παράδοση Οτζαλάν στους Τούρκους.
Οι όροι που συμπεριλαμβάνονται σε εκείνη τη συμφωνία είναι δύο. Ο ένας είναι να μην επιβληθεί θανατική ποινή στον Άπο. Ο άλλος να επιτραπεί η ελεύθερη και ανεμπόδιστη πολιτική δραστηριότητα των Κούρδων στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.
Μετά από παλινδρομήσεις και αφού σε μεγάλο βαθμό αποδυναμώθηκε το παλαιό βαθύ κράτος που κρατούσε υπό τον απόλυτο έλεγχό του τη λειτουργία των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος, φτάσαμε σήμερα στο σημείο οι εκλογές στην Τουρκία να διεξάγονται σε κλίμα ελευθερίας, με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και τον συμπροεδρεύοντα Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτογραφία αριστερά) να φτάνει στο σημείο να εξαγγέλλει ότι θα καταργήσει το πανίσχυρο Υφυπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, γκρεμίζοντας θρησκοληπτικά στερεότυπα όχι μόνο δεκαετιών αλλά και αιώνων.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι το κόμμα αυτό, παρότι σε μεγάλο βαθμό είναι ταυτισμένο με το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα και το ΡΚΚ –κάτι που εκμεταλλεύεται το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου αλλά και τα υπολείμματα του βαθέος κράτους–, έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη πολλών εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων.
  • Των αλεβιτών, οι οποίοι μέχρι τώρα παραδοσιακά ψήφιζαν το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) που τους προστάτευε σε κάποιο βαθμό από τη σουνιτική πλειοψηφία στην κοινωνία.
  • Των Αρμενίων και των κρυπτοαρμενίων, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες.
  • Των Λαζών και –έστω και μικρής– μερίδας των ελληνόφωνων στον Πόντο.
  • Των Τσερκέζων, των Πομάκων, των Ρομά και άλλων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων, που μέχρι χθες αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα του τουρκικού εθνικισμού!
Αυτό το νέο κίνημα δημοκρατίας, ελεύθερης έκφρασης και αυτοσυνειδησίας που αναπτύσσεται μέσα από την πολιτική δράση του HDP, πέραν του ότι έρχεται να ψαλιδίσει τα ποσοστά του ΑΚΡ και να γκρεμίσει τα όνειρα του Ερντογάν να γίνει Πρόεδρος της Τουρκίας με ένα νέο πολιτειακό σύστημα προεδρικής δημοκρατίας, εισάγει μια νέα νοοτροπία και λογική στην Ανατολή. Λογική που είναι αντίθετη με εκείνη των εκπορθήσεων και των αλώσεων (όπως η Άλωση της Πόλης και της Τραπεζούντας), των πυρπολήσεων (όπως η πυρπόληση της Σμύρνης), των εθνοκαθάρσεων και των γενοκτονιών (όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων), της εισβολής και κατοχής (όπως η παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο).
Για όσους θεωρούν ότι υπάρχουν στοιχεία υπερβολής στην προσέγγισή μας, να επισημάνουμε ότι στην επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων το HDP έκανε δεκάδες εκδηλώσεις σε πόλεις της Τουρκίας, ζητώντας επισήμως από την κυβέρνηση και το κράτος να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία, ότι στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Σμύρνη συγκεντρώθηκαν περίπου 200.000 άνθρωποι, και άλλοι τόσοι στη Μερσίνα, την πόλη απ’ όπου ξεκίνησαν τα αποβατικά της εισβολής στην Κύπρο, το 1974.
Όσον αφορά την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας και τα ποσοστά των κομμάτων, με βάση τις δημοσκοπήσεις το ΑΚΡ φέρεται να κυμαίνεται μεταξύ 41-44%, το CHP μεταξύ 24-28%, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) μεταξύ 14-17% και το HDP μεταξύ 9,5-14%.
Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική παντοκρατορία μιας χαρισματικής προσωπικότητας, ίσως του πιο σημαντικού πολιτικού ακόμα και από τον ίδιο τον Μουσταφά Κεμάλ, του Ταγίπ Ερντογάν, παίρνει την κατιούσα – εξέλιξη που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνέπειες που θα έχει στο χώρο της σουνιτικής συντηρητικής παράταξης αλλά και στη λειτουργία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος στην Τουρκία.
Ούτως ή άλλως, οι εκλογές της 7ης Ιουνίου έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τη διεθνή κοινότητα, κυρίως δε για τον ελληνισμό, αφού, όπως είπαμε, αναλόγως των αποτελεσμάτων μπορεί να δρομολογηθούν εξελίξεις οι οποίες με τη σειρά τους είναι δυνατόν να αναπτύξουν δυναμικές που θα ανατρέψουν νοοτροπίες και πρακτικές που οδήγησαν στην καταστροφή τους λαούς και τους πολιτισμούς των λαών της Ανατολής.
Είθε…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube