Weather Icon

FT: Τελεσίγραφο «τύπου Κύπρου» σχεδιάζουν για Ελλάδα

Κερδίζει έδαφος μεταξύ ορισμένων υπουργών Οικονομικών το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν μια λύση «take it or leave it» στην Αθήνα. Γιατί «κουμπώνει» με το σχεδιασμό η άποψη Σόιμπλε για το δημοψήφισμα. Είναι μία από τις προτάσεις, λένε ορισμένοι.
Η Ελλάδα έφτασε τόσο κοντά στο να αθετήσει την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, που ο πρωθυπουργός της προειδοποίησε την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν θα μπορούσε να πληρώσει τη δόση χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε.

Η Αθήνα στο τέλος κατέβαλε την πληρωμή χωρίς οικονομική βοήθεια από το μπλοκ, όμως μόνο κάνοντας χρήση ενός έκτακτου λογαριασμού που διατηρεί η Ελλάδα στο Ταμείο – μια ανορθόδοξη συναλλαγή με την οποία ουσιαστικά δανείστηκε πόρους του ΔΝΤ για να πληρώσει το ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στην Κ. Λαγκάρντ, προειδοποιώντας πως η αποπληρωμή του Ταμείου θα αθετηθεί αν δεν άρει άμεσα η ΕΚΤ τους περιορισμούς στη δυνατότητα της Ελλάδας να εκδίδει βραχυπρόθεσμο χρέος.

Η επιστολή, που ήρθε στο φως από την Καθημερινή, αλλά επιβεβαιώθηκε από τους Financial Times, εγείρει ερωτήματα αναφορικά με το πόσο κοντά βρίσκεται η Αθήνα στη χρεοκοπία. Εκτός των πληρωμών προς το ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, που ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση δυσκολεύεται επίσης να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα.
Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube