Weather Icon
Εκλογές 2015 , Οικονομική Κρίση 9 Φεβρουαρίου 2015

Η ώρα των αρχηγών στην Βουλή

Η ώρα των αρχηγών στην Βουλή
ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές του κ. Π. Καμμένου όσον αφορά την εξαγγελία για την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών.
Στον απόηχο της χθεσινοβραδινής ομιλίας του πρωθυπουργού και εν μέσω των κρίσιμων  επαφών που πραγματοποιούνται πυρετωδώς με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η διαδικασία συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ως γνωστόν, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Από τις 11 σήμερα το πρωί και έως την ώρα της ψηφοφορίας, θα εναλλάσσονται στο βήμα της Ολομέλειας βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και, φυσικά, οι πολιτικοί αρχηγοί.

Επειτα από τις γενικές κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται:

– Πρώτον στις τοποθετήσεις των υπουργών, καθώς από αυτές θα εξειδικευθούν τόσο επί της ουσίας όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί από την προεκλογική περίοδο κιόλας ο ΣΥΡΙΖΑ.

– Δεύτερον, στις ομιλίες βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας προκειμένου να διαφανούν πιθανές ενστάσεις για επιμέρους πτυχές του κυβερνητικού έργου – χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αν και πώς θα αντιδράσουν οι βουλευτές του κ. Π. Καμμένου όσον αφορά την εξαγγελία για την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών.

Πάντως, στους διαδρόμους της Βουλής εκφραζόταν αργά χθες το βράδυ η εκτίμηση πως στην παρούσα φάση και με ορθάνοιχτο το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, προβλήματα εντός Βουλής δεν αναμένονται. Οι όποιες αναταράξεις, λεγόταν χαρακτηριστικά, θα καταγραφούν όταν θα έρχονται το ένα μετά το άλλο τα νομοσχέδια για κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής.

Εως τότε και ειδικότερα όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, για αρκετούς -όπως φάνηκε από τις πρώτες συζητήσεις- το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μέτρα σαν και εκείνα που εξαγγέλθηκαν χθες από τον κ. Τσίπρα και αφορούν την περιστολή δαπανών στο Δημόσιο, μέσω της δραστικής μείωσης κονδυλίων που αφορούν πολυτελή αυτοκίνητα κρατικών αξιωματούχων, μετακλητούς υπαλλήλους, αυτοκίνητα βουλευτών κλπ.

Κατά τα λοιπά, η προσοχή εστιάζεται ιδιαίτερα στη Βουλή, όχι μόνο επειδή σημαντικό μέρος των περικοπών αυτών περνούν και μέσα από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου. Αλλά και διότι, τόσο από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, όσο και από την προχθεσινή της νέας Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου, φαίνεται πως είναι ισχυρή η πολιτική απόφαση να ανοίξουν διαδικασίες εξεταστικών επιτροπών και διερεύνησης πολλών υποθέσεων που –όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά- έχουν παραμείνει στα συρτάρια.
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube