REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Δεκεμβρίου 2014

Ο κύβος όντως ερρίφθη; Υποψήφιος Πρόεδρος ο Σταύρος Δήμας; Θα δείξει…

Ο κύβος όντως ερρίφθη; Υποψήφιος Πρόεδρος ο Σταύρος Δήμας; Θα δείξει…
Ο κύβος όντως ερρίφθη; Υποψήφιος Πρόεδρος ο Σταύρος Δήμας; Θα δείξει…

Με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο
Σταύρος Δήμας, τον οποίο οι πληροφορίες έφεραν να είναι ανάμεσα στα
φαβορί για την πρόταση που θα καταθέσει η Νέα Δημοκρατία για τη θέση του
Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Δήμας δεν προέβη σε δηλώσεις αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι στη συνάντηση η πρόταση επισημοποιήθηκε, αλλά δεν έγινε γνωστό αν αυτή έγινε αποδεκτή από το στέλεχος του κόμματος και πρώην υπουργό. Πλέον, εκτός δραματικού απροόπτου, θα πρέπει να αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του ονόματος από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, αφού προηγηθεί η συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 15:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” κατά τη συνάντηση προτάθηκε επισήμως στον κ. Δήμα να είναι ο υποψήφιος τον οποίο θα στηρίξει η δικομματική στις τρείς ψηφοφορίες της 17ης, 23ης και 29ης Δεκεμβρίου. Παρόμοιες πληροφορίες δημοσιεύουν το ΒΗΜΑ, το Πρώτο Θέμα, η Real, το Εθνος και άλλα ΜΜΕ.

Ωστόσο, αναφέρει η “Κ”, προφανώς την πληροφορία δεν επιβεβαιώνουν επισήμως το Μαξίμου και η πλευρά του επιτρόπου, εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο. Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο κ. Δήμας, σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «θα μιλήσει ο πρόεδρος».

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, παραμένει στον κατάλογο και το όνομα του προέδρου του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κ. Βασίλη Σκουρή, εφόσον κριθεί αναγκαία η πρόταση ενός προσώπου που δεν προέρχεται από τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά έχει αναγνωρισμένο κύρος και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι «πολιτικές συστάσεις» για τον Σταύρο Δήμα που έχει θητεύσει και στο εξωτερικό, τον έχουν καταγράψει ως έναν μετριοπαθή πολιτικό με ευρύτερη διείσδυση σε πολιτικούς χώρους πέραν αυτού της Νέας Δημοκρατίας. Χαίρει εκτίμησης ακόμα και σε τμήματα της ελληνικής Αριστεράς.

Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια Κορινθίας. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και πολιτικές & οικονομικές επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο 1968-1975, εργάσθηκε στη νομική υπηρεσία εταιρείας της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στην Παγκόσμια Τράπεζα ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Το 1975, ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης(ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2004.
Το διάστημα 1981-1986, ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989, υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Συντονισμού (1977-1980), Υπουργός Εμπορίου (1980), Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου (1980-1981), Υπουργός Γεωργίας (1989), Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (1990-1991).

mignatiou.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube