REAL TIME |

Weather Icon
Ιράκ , Ισλάμ 2 Ιουλίου 2014

Stratfor: Τα όρια για το χαλιφάτο του Τζιχάντ

Stratfor: Τα όρια για το χαλιφάτο του Τζιχάντ

Τα εμπόδια στην ανάδυση ενός χαλιφάτου υπό το Ισλαμικό κράτος του Ιράκ. Οι τοπικές έριδες, η γεωγραφία και οι εθνικές διαφορές. Ο ρόλος του ισλαμισμού στην ευρύτερη πολιτική. Η τακτική που ακολουθούν οι τζιχαντιστές.
Το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό μέχρι πρότινος ως Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (IΚΙΛ), άλλαξε το όνομά του, όμως κατά τα άλλα η ομάδα των μαχητών παραμένει η ίδια. Την τελευταία εβδομάδα, εκπρόσωπος της ομάδας ανακοίνωσε την ίδρυση χαλιφάτου που εκτείνεται από την επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ, μέχρι το Χαλέπι της Συρίας.

Το χαλιφάτο είναι ένας πολιτικός θεσμός που το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι θα κυβερνά την παγκόσμια Μουσουλμανική κοινότητα. Οι λέξεις «Ιράκ» και «Λεβάντε» αφαιρέθηκαν από το όνομα της οργάνωσης, ώστε να αντανακλάται το νέο status της.
Το πρόβλημα με την ανακοίνωση της 29ης Ιουνίου είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν διαθέτει χαλιφάτο, και πιθανότατα ούτε θα αποκτήσει ποτέ. Κανένα νέο όνομα δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η γεωγραφία, η πολιτική ιδεολογία και οι θρησκευτικές, πολιτισμικές και εθνικές διαφορές θα αποτρέψουν την ανάδυση μιας μοναδικής πολιτείας που θα είναι ικανή να κυβερνήσει την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Μεταβατικές ομάδες τζιχαντιστών μπορούν να εκμεταλλευτούν τα αποδυναμωμένα απολυταρχικά κράτη, όμως δεν μπορούν να θεσμοθετήσουν την δύναμή τους σε τέτοιο βαθμό που να μπορούν να κυβερνήσουν μια τόσο μεγάλη εδαφική έκταση

Αν μη τι άλλο, η θέληση του Ισλαμικού Κράτους να ενώσει την Μέση Ανατολή, στην πραγματικότητα θα δημιουργήσει πιο πολλές συγκρούσεις από αυτές που θέλει να τερματίσει, καθώς τα ανταγωνιζόμενα εμιράτα θα προσπαθούν να πάρουν την εξουσία στο νέο πολιτικό περιβάλλον.

Για περισσότερα Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube