REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 10 Ιουλίου 2014

«Ανθρακες» ο θησαυρός των εξαγωγών

«Ανθρακες» ο θησαυρός των εξαγωγών
της Αλεξάνδρας ΓκίτσηΑκυβέρνητο καράβι οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν να μπάζουν νερά. Η κόπωση των επιχειρήσεων, η πλήρης απουσία σχεδιασμού και η εκκωφαντική σιωπή του Enterprise Greece. Το παράδειγμα της Ισπανίας και η αντεπίθεση της Τουρκίας.

Τα θαύματα, λέγεται, κρατάνε τρεις ημέρες, στην περίπτωση των ελληνικών εξαγωγών το θαύμα κράτησε τρία χρόνια.
Δυστυχώς όμως το εξαγωγικό όνειρο της τελευταίας τριετίας έχει γίνει εφιάλτης τους τελευταίους μήνες.
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ η είδηση ότι η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε τον Μάιο 8,3% μετά από υποχώρηση 20,8% τον Απρίλιο δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία. Κάθε άλλο. 
Όσοι παρακολουθούν στενά την υπόθεση εξαγωγές επισημαίνουν πως στα χρόνια της κρίσης λίγα άλλαξαν όσον αφορά το μίγμα των προϊόντων που οδεύουν προς τις διεθνείς αγορές. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως το 2002 τα καύσιμα αποτελούσαν το 8,5% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ σήμερα αποτελούν σχεδόν το 40%…
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ, οι ελληνικές εξαγωγές (αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή) παρουσίασαν τη χειρότερη εικόνα την περίοδο της κρίσης (από το 2008 μέχρι σήμερα) σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Με βάση το 100 το 2008 οι ελληνικές εξαγωγές σήμερα βρίσκονται στο 90, οι πορτογαλικές στο 120 και οι ισπανικές στο 125. Μάλιστα οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν είναι ευχάριστες καθώς εκτιμά πως οι εξαγωγές (χωρίς τον τουρισμό) θα κινηθούν κοντά στο 12,7% του ΑΕΠ το 2014 και θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο μέχρι το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, στο πεντάμηνο οι εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή εμφανίζουν υποχώρηση σχεδόν 5%, ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές το ίδιο διάστημα ενισχύονται 7,4%.  
Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube