Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ 24 Ιουνίου 2014

Διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ιράκ υποσχέθηκε ο Κέρι

Διαρκή υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ιράκ υποσχέθηκε ο Κέρι
REUTERS/Brendan Smialowski

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως «σε πολλές περιστάσεις», ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι έχει επαναλάβει «τη δέσμευσή του» να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση έως την 1η Ιουλίου, με τη συμμετοχή περισσότερων Κούρδων και σουνιτών.
«Εντατική και διαρκή» υποστήριξη από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ιράκ, ώστε να αντιμετωπιστεί η εξέγερση των σουνιτών που, υπό την καθοδήγηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), έχουν κατακτήσει πολλά τμήματα του ιρακινού εδάφους, υποσχέθηκε την Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από τη Βαγδάτη την οποία επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά.
Ο ίδιος τόνισε ότι η διχασμένη χώρα θα επιβιώσει μόνον εάν οι ηγέτες της λάβουν επειγόντως μέτρα για να ενωθεί ο πληθυσμός της.
«Η υποστήριξη μας θα είναι εντατική και διαρκής και εάν οι ηγέτες του Ιράκ κάνουν τα βήματα που απαιτούνται για να ενωθεί η χώρα, θα είναι αποτελεσματική», είπε ο Κέρι.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως «σε πολλές περιστάσεις», ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι έχει επαναλάβει «τη δέσμευσή του» να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση έως την 1η Ιουλίου, με τη συμμετοχή περισσότερων Κούρδων και σουνιτών. Η Ουάσινγκτον προσδοκά ότι η κίνηση αυτή θα αποκλιμακώσει, εν μέρει τουλάχιστον, τις εντάσεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι 300 στρατιωτικοί σύμβουλοι θα σταλούν στη Βαγδάτη, ενώ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για «στοχευμένη» στρατιωτική δράση, χωρίς ωστόσο να δώσει εντολή να αρχίσουν αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ).
Επίσης ο  Κέρι είπε την Δευτέρα πως «το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με μια απειλή για την ίδια του την ύπαρξη και οι ηγέτες του Ιράκ καλούνται να υπερνικήσουν αυτή την πρόκληση, κάτι το οποίο είναι απίστευτα επείγον και απαιτητικό. Το ίδιο το μέλλον του Ιράκ εξαρτάται από τις επιλογές που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Αν και αυτό δεν δηλώνεται επίσημα, οι περισσότεροι αναλυτές και παρατηρητές εκτιμούν πως η Ουάσινγκτον καλεί τον Μάλικι να παραιτηθεί.
Η συνάντηση ανάμεσα στον Κέρι και στον Μάλικι διήρκεσε μία ώρα και σαράντα λεπτά. Μετά από αυτή, τον Κέρι συνόδευσε στο αυτοκίνητό του ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί. Καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητο, ο Κέρι, προφανώς αναφερόμενος στις συνομιλίες, τις χαρακτήρισε απευθυνόμενος στον Ζεμπαρί «καλές».
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι προειδοποίησε, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Βαγδάτη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ότι η κατάσταση στο Ιράκ απειλεί «την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο».
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε απευθύνει την Κυριακή έκκληση προς τους Ιρακινούς ηγέτες να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές διαιρέσεις και είχε υποστηρίξει ότι η χώρα του – η οποία προχώρησε στον επαναπατρισμό των στρατευμάτων της στα τέλη του 2011 έπειτα από οκτώ χρόνια κατοχής – «δεν είναι υπεύθυνη» για τη σημερινή κατάσταση και δεν επιδιώκει να «επιλέξει» ηγέτη για το Ιράκ.Κέρι την Κυριακή. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του δεν θα διαλέξει τον κυβερνήτη της Βαγδάτης, έχει, όμως, διαπιστώσει δυσαρέσκεια σε Κούρδους, σουνίτες και κάποιους σιίτες για τη διακυβέρνηση Μαλίκι.
Η επίσκεψη του Κέρι στη Βαγδάτη έλαβε χώρα μετά την προέλαση των σουνιτών μέσα στο Σαββατοκύριακο και την κατάληψη από μέρους τους οχυρών κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Συρίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube