REAL TIME |

Weather Icon

Υγρός τάφος για εκατοντάδες το Αιγαίο

Του Γιαννη Ελαφρου

 Στις 19 Μαρτίου 2013, σε μια ακτή
της Λέσβου, ξεβράστηκαν τα σώματα μιας μητέρας με τα δύο της παιδιά,
μιας 17χρονης εγκύου, ενός ανηλίκου και ενός άνδρα.

Ηταν πρόσφυγες από τη Συρία. Στη βάρκα που τους μετέφερε υπήρχαν και άλλα άτομα. Αγνοούνται. Μεταξύ αυτών και μια πενταμελής οικογένεια, καθώς και ένας 14χρονος, οι οποίοι ζούσαν στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Συρία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οταν ξέσπασε ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω. Εδώ, που είχαν ζήσει χρόνια και αποτελούσε τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά, χωρίς να αποκτήσουν όμως δικαιώματα… Εχει αξία να γνωρίζουμε πόσος πόνος κρύβεται πίσω από τη λέξη «λαθρομετανάστες» και τα στατιστικά στοιχεία των παράνομων εισόδων στη χώρα και όσων δεν τα κατάφεραν, γιατί πνίγηκαν.

Η μαζική τραγωδία της Λαμπεντούζα φώτισε την ανατριχιαστική κατάσταση συνολικά στα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε μια πολιτική που έχει βασικά σχεδιαστεί με στόχο την αποτροπή προσέγγισης προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος μιας «Ευρώπης – φρούριο». Το Αιγαίο έχει πολλές δραματικές ιστορίες να διηγηθεί, καθώς επί σειράν ετών αποτελεί μία από τις βασικές τροχιές που ακολουθούν τα κυκλώματα διακίνησης για να εισάγουν παράνομα μετανάστες στην Ευρώπη.

Η αναβάθμιση του ελέγχου στα χερσαία σύνορα του Εβρου το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει ξανά τα κυκλώματα των «δουλεμπόρων» στη θαλάσσια οδό. Το Λιμενικό το πρώτο τρίμηνο του 2013 προχώρησε σε 880 συλλήψεις για παράνομη είσοδο και 13 για διακίνηση, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχε πραγματοποιήσει 31 και 1 συλλήψεις αντίστοιχα.

Τα κυκλώματα διακινητών, κυρίως Τούρκοι αλλά συχνά με Ελληνες συνεργάτες, φορτώνουν ολόκληρες οικογένειες (που έχουν πληρώσει αδρά) σε άθλια και μικροσκοπικά πλεούμενα. Οσα δεν βουλιάξουν λόγω ακαταλληλότητας, αφού φτάσουν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων ή κοντά στις ελληνικές ακτές, τα βουλιάζουν οι λαθρέμποροι για να υποχρεωθεί το Λιμενικό ή άλλα σκάφη να διασώσουν τους μετανάστες και να φτάσουν -έστω και κρατούμενοι- στην Ελλάδα/Ευρώπη. Σε αυτή τη διαδικασία, πολλές φορές η βύθιση του σκάφους γίνεται έτσι, ώστε πολλοί από τους επιβαίνοντες πνίγονται. Δυστυχώς, δεν συγκινούνται και πολλοί. Οι δουλέμποροι έχουν ήδη πληρωθεί. Για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές οι «λαθρομετανάστες» είναι συνήθως βάρος. Εξάλλου, στο παρελθόν είχαν καταγγελθεί περίεργες «ναυμαχίες» μεταξύ ελληνικού και τουρκικού λιμενικού, όπου ο καθένας προσπαθούσε να τραβήξει τη λέμβο με τους πρόσφυγες στα χωρικά ύδατα της άλλης χώρας…

Ποιος είναι ο απολογισμός του Αιγαίου; Οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί και αγνοούμενοι είναι για το 2011 επτά και 44 αντίστοιχα, για το 2010, 36 και 5, 24 και 59 το 2009, για το 2008 δεν υπάρχουν στοιχεία, ενώ το 2007 ήταν αθροιστικά 159. Η οργάνωση «Fortress Europe» μιλάει για 662 νεκρούς και 842 αγνοούμενους στον υγρό τάφο του Αιγαίου από το 1988 – 2013.

Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία χωρίς τέλος. Στις 26 Ιουλίου φέτος βρέθηκαν τα πτώματα έξι μεταναστών (δύο παιδιά) στην Κω. Στις 14 Ιανουαρίου 2013 τρεις σοροί πνιγμένων μεταναστών εντοπίστηκαν στη Χίο. Στις 15 Δεκεμβρίου 2012 είκοσι πτώματα ξεβράστηκαν στις ακτές της Λέσβου. Ενας σώθηκε από τους 28 που ήταν στη λέμβο. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012 πνίγηκαν 61 μετανάστες, 31 παιδιά, στα ανοικτά της Σμύρνης.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/10/2013_522915

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube