Weather Icon

“Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις επιθυμίες της Τουρκίας”

Ο ναός του Τιμίου Σταυρού, που βρίσκεται στο νησάκι Αχταμάρ της λίμνης Βαν, χρονολογείται στον 10ο αιώνα και είναι ένας από τους ελάχιστους μάρτυρες της κάποτε μεγάλης αρμενικής κοινότητας της οθωμανικής Τουρκίας.Η εκκλησία υπέστη ζημιές κατά τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Το 2007 αποκαταστάθηκε από την τουρκική κυβέρνηση και σήμερα και λειτουργεί ως μουσείο.

“Η Τουρκία παραμένει πιστή στις αξίες της”

Στον απόηχο της λειτουργίας μετά από 95 χρόνια ο τουρκικός τύπος με σαρκασμό αντιμετωπίζει το γεγονός ότι δεν έγινε η αναστήλωση του σταυρού στον τρούλο του ναού λόγω τεχνικών δυσκολιών. Η θεία λειτουργία καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον σταθμό Φωνή της Τουρκίας – TRT (Πρόκειται για έναν σταθμό, δημοσιογράφοι του οποίου κατά καιρούς λειτούργησαν ως πράκτορες της ΜΙΤ σε περιοχές όπως το Κουρδιστάν). Το Αρμενικό Πατριαρχείο της Kωνσταντινούπολης συμμετείχε στη λειτουργία όχι όμως και η Αγία Έδρα του Echmiadzin, το Αρμενικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Αρμενική Εκκλησία της Κιλικίας, οι οποίες αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στην λειτουργία λόγω της απόφασης των τουρκικών αρχών για την μη επανεγκατάσταση του σταυρού.
Το εισιτήριο που έπρεπε να πληρώσουν οι πιστοί για την είσοδο τους στο Ναό ήταν 2 δολάρια , η περιήγηση τους ήταν σύντομη και αστυνομικοί που φρουρούσαν το χώρο σύντομα απαγόρευσαν την είσοδο στο κοινό.
Την ίδια ώρα στο Ερεβάν πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο από χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι απαίτησαν από την Τουρκία να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της αντί να χρησιμοποιήσει τέτοιες ενέργειες ως προπαγάνδα για να καλύπτει τις ευθύνες των πράξεων της.
Η μη εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίζει την έλλειψη σεβασμού προς τις αρμενικές χριστιανικές αξίες καθώς ναοί έχουν μετατραπεί σε τζαμιά και άλλοι έχουν καταστραφεί και αυτό αποτελεί μια συνειδητή προσπάθεια καταστροφής της ιστορικής μνήμης.Απαίτησαν επίσης η Τουρκία να αποκαταστήσει τον ναό του Τιμίου Σταυρού (τον οποίο και έχει μετατρέψει και σε μουσείο) και η Αρμενκή πλέον εκκλησία του Τιμίου Σταυρού να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις επιθυμίες της Τουρκίας.Η Τουρκία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Λωζάννης , καθώς δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από αυτή πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις
http://www.panarmenian.net, http://news.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube