Weather Icon
Γενικά θέματα 25 Αυγούστου 2010

Οι Τούρκοι ανακαινίζουν και ιδιοποιούνται πολιτικά το κτίριο του «Κοινού των Λυκίων», στα Πάταρα της Λυκίας




RΗ Τουρκία, μια χώρα όπου η έννοια της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη βιάζονται επί δεκαετίες με τον πιο βάρβαρο τρόπο, προσπαθεί να ιδιοποιηθεί την κληρονομιά των Λυκίων και την αμύθητη κληρονομιά που άφησαν οι Έλληνες στην ανθρωπότητα. Την κληρονομιά της Δημοκρατίας και του σεβασμού στον πολίτη, έννοιες που βίασε με τον πιο στυγνό τρόπο η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η κατ’ όνομα Τουρκική Δημοκρατία.
Όπως διαβάζουμε στον τουρκικό τύπο, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση απέκτησε την κυριότητα του κτιρίου που στέγαζε το Κοινόν των Λυκίων, στην πόλη Πάταρα της Λυκίας. Οι Τούρκοι καταβάλλουν μάλιστα συντονισμένες προσπάθειες να ολοκληρώσουν το έργο της αναστήλωσης, για να προσκαλέσουν στα εγκαίνια που θα γίνουν στις 23 Απριλίου του 2011 τους προέδρους των Κοινοβουλίων 160 χωρών. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να παρουσιάσουν το κτίριο του Κοινού των Λυκίων ως το μοναδικό κτίριο της αρχαίας Δημοκρατίας που είναι όρθιο και λειτουργικό, αποσκοπώντας στον προσπορισμό πολιτικών κερδών και τη διαφήμιση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η 23η Απριλίου, που θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του αναστηλωμένου κτιρίου του Κοινού των Λυκίων, με την παρουσία προέδρων κοινοβουλίων 160 χωρών, όπως υπολογίσουν οι Τούρκοι, είναι η επίσημη «Ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Ημέρα της Νεολαίας» για την Τουρκία.
Οι Λυκιακές πόλεις την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο είχαν δημιουργήσει το Κοινόν των Λυκίων, έναν τρόπο οργάνωσης πόλεων-κρατών που είχε ήδη δοκιμαστεί και σε άλλες περιοχές του Ελληνισμού. Το Κοινόν των Λυκίων απάρτιζαν 23 πόλεις, με δικαίωμα ψήφου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, πολέμων και συμμαχιών. Το κοινό υπήρχε από τον 3ο αιώνα π.Χ. και διατηρήθηκε και στα ρωμαϊκά χρόνια. Το κτίριο που στέγαζε το Κοινόν των Λυκίων βρισκόταν στην πόλη Πάταρα, γενέτειρα του Αγίου Νικολάου.
Οι Λύκιοι ήταν αρχαίος ελληνικός λαός που έδωσε το όνομα του σε μια μεγάλη περιοχή της Μικράς Ασίας όπου και κατοικούσε, την Λυκία. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία οι Λύκιοι ήταν Κρήτες που μετανάστευσαν στην Μικρά Ασία. Η μυθολογία λέει ότι ο Σαρπηδόνας με τον Μίνωα φιλονίκησαν για το ποίος θα γίνει βασιλιάς, και επικράτησε ο Μίνωας διώχνοντας από την Κρήτη τον Σαρπηδόνα. Ο Σαρπηδόνας παίρνοντας μαζί του και αυτούς που τον υποστήριζαν πήγε στην Μικρά Ασία σε μια περιοχή που ονομαζόταν Μιλυάδα. Ο Σαρπηδόνας εγκαταστάθηκε εκεί μαζί με τον λαό του, οι ίδιοι οι Λύκιοι ονόμαζαν τον λαό τους Τερμίλαι μέχρι που ήρθε στην περιοχή ο Αθηναίος Λύκος, γιος του Πανδίονα και αδελφός του Αιγέα. Ο Λύκος πήρε τη εξουσία όταν πέθανε ο Σαρπηδόνας στον Τρωικό πόλεμο και από αυτόν ονομάστηκε Λυκία η χώρα και Λύκιοι ο λαός.
Άρθρο της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube