Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Αυγούστου 2010

ΑΡΜΕΝΙΑ – ΡΩΣΙΑ Σειρά συμφωνιών

Η εξασφάλιση των γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της Ρωσίας ήταν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Αρμενία που ξεκίνησε την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν, ο Μεντβέντεφ εξασφάλισε την παράταση για άλλα 49 χρόνια της χρήσης της στρατιωτικής βάσης Γκιουμρί που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, όπου 5.000 στρατιωτικό προσωπικό είναι εγκατεστημένο από το 1995. Στη συμφωνία που υπογράφτηκε υπάρχει η δέσμευση η ρωσική πλευρά να εξοπλίσει τις αρμενικές Ενοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα είδη εξοπλισμών και τεχνικών μέσων. Μάλιστα, ο Μεντβέντεφ ισχυρίστηκε πως σκοπός της βάσης είναι να «στηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο βόρειο Καύκασο και σε ολόκληρη την περιοχή του Καυκάσου».

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η Ρωσία να διαθέσει περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη σταθμού πυρηνικής ενέργειας, συνολικής αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ερεβάν σχεδιάζει την έναρξη της κατασκευής του σταθμού το 2011 με στόχο την ολοκλήρωσή του το 2017.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο Προέδρων, ο Μεντβέντεφ δήλωσε την επιδίωξη της χώρας του να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Αρμενία. Εξάλλου, από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991 η Ρωσία έχει επενδύσει 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αρμενία, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, της μεταλλουργίας και των κατασκευών.

Τέλος, χτες ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα στο Ερεβάν οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) (Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ρωσία, Τατζικιστάν) και σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα κύρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες είναι η κατάσταση στην Κεντρική Ασία και ειδικότερα στο Κιργιστάν.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube