Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Ιουνίου 2010

Ανοίγματα προς το εβραϊκό λόμπι

Ανοίγματα προς το εβραϊκό λόμπι


Της Μικαέλλας Λοίζου
Έντονη δράση μεταξύ του κυπριακού και του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα. Όπως ενημερώνεται η «Σ», κορυφαία στελέχη των δύο κοινοτήτων αναμενόταν χθες το βράδυ να συναντηθούν, με σκοπό να συζητήσουν τη γενικότερη προσέγγιση του εβραϊκού λόμπι στο Κυπριακό, κυρίως σε παρασκηνιακό επίπεδο. Το κλίμα στις ΗΠΑ φαίνεται, άλλωστε, να μεταλλάσσεται τον τελευταίο καιρό,λόγω της στάσης της Τουρκίας στη Μεσόγειο, η οποία εισπράττεται αφενός ως προκλητική συμπεριφορά έναντι του Ισραήλ και αφετέρου ως αποστροφή της Άγκυρας από τη Δύση και φρέσκια προσέγγιση προς τον ισλαμικό κόσμο. Η προσπάθεια, όπως η «Σ» αντιλαμβάνεται, είναι να εξευρεθούν τρόποι συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εκμεταλλευόμενοι τις νέες ισορροπίες.

Η συγκυρία που προέκυψε με τα γεγονότα ανοιχτά της Γάζας, είναι ιδανική για την κυπριακή και ελλαδική κοινότητα των ΗΠΑ, σε σχέση με τη δημιουργία φιλικά διακείμενου κλίματος. Αν και ουδείς αναμένει θαύματα, με σωστούς χειρισμούς είναι πιθανόν να καταγραφούν κάποιες κινήσεις υπέρ μας. Οι τάσεις αμφισβήτησης της Τουρκίας στα μάτια του αμερικανικού λαού, άλλωστε, είναι ευδιάκριτες. Ομάδα βουλευτών, αποτελούμενη τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους, παρέθεσαν δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία «κατσάδιασαν» την Τουρκία για τη στάση που τηρεί έναντι του Ισραήλ.

«Θα υπάρξει κόστος, εάν η Τουρκία παραμείνει στην παρούσα οδό, που τη φέρνει πιο κοντά στο Ιράν και γίνει περισσότερο ανταγωνιστική απέναντι στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πενς. Σε «αισχρές ενέργειες» προέβη η Τουρκία, η οποία παρόλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχει σταματήσει να κοιτάζει προς τη Δύση, δήλωσε ο Άλιον Άνγκελ. Ο Πίτερ Κινγκ σημείωσε ότι δεν ενοχλεί μόνο η υποστήριξη της Τουρκίας προς το στολίσκο προς τη Γάζα, αλλά η γενικότερη στροφή της χώρας προς το Ιράν καθώς και εναντίον του κοσμικού κράτους. «Υπάρχει ξεκάθαρη προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, στην Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση και θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες συνέπειες», πρόσθεσε.

Αναφορά και στην Κύπρο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση σε σχέση με την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η βουλευτής Σέλι Μπέρκλι ανέφερε κατηγορηματικά ότι «η Τουρκία ευθύνεται για τους εννέα θανάτους στο πλοίο. Δεν φταίει το Ισραήλ. Αν το Ισραήλ φταίει για κάτι, είναι που έπεσε στην παγίδα της Τουρκίας». Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην Κύπρο, λέγοντας ότι «οι Τούρκοι έχουν μεγάλο θράσος να δίνουν μαθήματα στο κράτος του Ισραήλ, τη στιγμή που είναι κατοχική δύναμη στο νησί της Κύπρου, ενώ συστηματικά κάνουν διακρίσεις σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη και αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων». Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν είναι αρεστοί επισκέπτες στο γραφείο της πλέον οι Τούρκοι αντιπρόσωποι.

«Αντίποινα»
Οι βουλευτές φρόντισαν να στείλουν εμφαντικά το μήνυμα στην Άγκυρα ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ, αφού, επί της ουσίας, την απείλησαν ότι η διστακτικότητα που στο παρελθόν επεδείκνυε το Κογκρέσο σε σχέση με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, δύναται να επανεξεταστεί. Ήδη ο Άνταμ Σιφ ξεκίνησε μια εκστρατεία με επιστολές προς τους συναδέλφους του, προς αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube