Weather Icon
Γενικά θέματα 5 Ιανουαρίου 2010

Διευκρινιστικές δηλώσεις του γαλλικού υπουργείου της Άμυνας για το πρόγραμμα του αεροπλάνου Α400Μ

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ερβέ Μορέν βεβαίωσε, σήμερα, ότι το υπουργείο “δεν εξετάζει θέμα” διακοπής παραγωγής του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροπλάνου Α400Μ, ο κατασκευαστής του αεροσκάφους είναι η κοινοπραξία “Airbus”.

Μάλιστα, ο κ. Μορέν ανέφερε ότι προβλέπεται να συγκληθεί μέσα στον Ιανουάριο μία σύσκεψη με τη συμμετοχή ευρωπαίων ομολόγων του για το ζήτημα του Α400Μ.Η κυβερνητική διάψευση γίνεται λίγο αφότου διέρρευσε στον γερμανικό Τύπο ότι, το “αφεντικό” της “Airbus”, δηλαδή ο πρόεδρος της μητρικής εταιρείας EADS, ο Γερμανός Τόμας Εντερς, “σκέπτεται να εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα του Α400Μ”.

Στα γαλλικά μμε αναφέρεται ότι ο κ. Μορέν εκτιμά από την πλευρά του ότι, “σχέδιο για να εγκαταλειφθεί το Α400Μ δεν υπάρχει, δεν συντρέχει όμως ο παραμικρός λόγος να επιβαρύνεται ο ευρωπαίος φορολογούμενος με τα “εξτρά” έξοδα του συγκεκριμένου (αμυντικού) προγράμματος”.”Εμείς θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του συνολικού κόστους, αλλ’ όχι όλο το κόστος” του αεροπλάνου “ας κάνουν μία προσπάθεια στην EADS (…) ας πληρώσουν το μερίδιό τους και οι Γερμανοί”, πρόσθεσε ο γάλλος αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει στην εφαρμογή του “υπέρ-κόστη” (“εξτρά” δαπάνες), που πρέπει επίσης να κατανεμηθούν με τρόπο αναλογικό στους εταίρους του.

Σημειωτέον στο πρόγραμμα συνεισφέρουν και βιομήχανοι ιδιώτες, που έχουν ήδη καταβάλει ενόψει και των καθυστερήσεων του προγράμματος το ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.Το γαλλικό υπουργείο της Άμυνας εκτιμά ότι για να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα του Α400 Μ χρειάζονται περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Επτά κυβερνήσεις έχουν, ήδη, παραγγείλει αυτό το στρατιωτικό αεροπλάνο, συνολικά έχουν παραγγελθεί 180 αεροπλάνα αποτιμώμενα σε–περίπου–20 δισ.ευρώ.Αυτά τα κράτη είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Τουρκία.

iKypros
05/01/2010

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube