REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα , ΙΣΤΟΡΙΚΑ 23 Νοεμβρίου 2009

Μνήμη στους Έλληνες ήρωες αντιστασιακούς αγωνιστές

Μνήμη στους Έλληνες ήρωες αντιστασιακούς αγωνιστές

Έντονο εθνικό χρώμα στις εκδηλώσεις έδωσε η επιβλητική παρέλαση των ευζώνων, αλλά και το πέταγμα των περιστεριών πάνω από το «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου», που συνέπεσε με την έναρξη της εκδήλωσης.

Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη τελέστηκε στην μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων αντιστασιακών αγωνιστών που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από το στρατό κατοχής των Γερμανών.Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος.

Πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία τιμούν τους χιλιάδες Έλληνες αγωνιστές που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τους απάνθρωπους και αδίστακτους Γερμανούς κατακτητές, καθώς και από τους προδότες της πατρίδας μας που συνεργάστηκαν μαζί τους.

Έντονο εθνικό χρώμα στις εκδηλώσεις έδωσε η επιβλητική παρέλαση των ευζώνων, αλλά και το πέταγμα των περιστεριών πάνω από το «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου», που συνέπεσε με την έναρξη της εκδήλωσης.

Τα πρώτα στεφάνια στην μνήμη των νεκρών αγωνιστών κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους του στρατού, αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων και ακολούθησαν της νομαρχίας, του δήμου και των κομμάτων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρός της, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Νωρίτερα είχε τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

Μετά την πρώην Σοβιετική Ένωση και την Γιουγκοσλαβία, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε αριθμό ατόμων που μετείχαν πολύ δραστήρια και αποτελεσματικότατα στην αντίσταση εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα δε με υπολογισμούς, μόνον οι Έλληνες κατάφεραν να εξοντώσουν τουλάχιστον 30.000 εχθρούς.

Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στην Θεσσαλονίκη
Δοξολογία στην μνήμη των Ελλήνων αγωνιστών εναντίον του γερμανικού στρατού κατοχής τελέστηκε και στην Θεσσαλονίκη, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιήθηκαν και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
Στις εκδηλώσεις αυτές παρέστη ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.

67η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου
Επίσης, εορτάστηκαν τα 67 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στον χώρο εκδηλώσεων δίπλα στην ομώνυμη γέφυρα.Τα ιδιαίτερα στοιχεία της συντονισμένης και κοινής προσπάθειας των αντάρτικων δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ το 1942, τονίστηκαν τόσο από τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων που μετείχαν στην εκδήλωση, όσο και από εκπροσώπους των κομμάτων και της κυβέρνησης.

«Η λάμψη από την έκρηξη στο Γοργοπόταμο φέρνει μηνύματα μέχρι τις ημέρες μας!», υπογράμμισε με έμφαση η υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εν λόγω εορταστικές εκδηλώσεις.
Επίσης, σημείωσε ότι «Ο Γοργοπόταμος έχει όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί μνημείο υπό την εποπτεία της ΟΥΝΕΣΚΟ» και προσανατολίζονται να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση με τις επόμενες προσπάθειες.

«Στα στοιχεία της ενότητας και της κοινής προσπάθειας» αναφέρθηκαν τόσο ο Νίκος Λέγκας, ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., όσο και η Τώνια Αντωνίου, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και ο Νίκος Τσώνης, ως εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Οικονόμου ως εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και ο Βρετανός Πρέσβης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ταλαιπωρίες των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, τις φυλακίσεις και τις εξορίες, υπενθυμίζοντας ότι ο Γοργοπόταμος εορτάζονταν αρκετά χρόνια στην παρανομία.

Στην κεντρική ομιλία από την πλευρά των αντιστασιακών οργανώσεων, ο Βασίλης Πριόβολος
[καπετάν Ερμής τότε] αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ιστορικά στοιχεία από την ανατίναξη της γέφυρας, φωτίζοντας ακόμη και λεπτομέρειες από τα σχέδια της επιχείρησης, μέχρι και τους ρόλους, τόσο του Άρη Βελουχιώτη όσο και του Ναπολέοντα Ζέρβα. Επίσης, ζήτησε την πλήρη ικανοποίησή όλων των αιτημάτων των αντιστασιακών, που -όπως είπε- «περιμένουν τόσα χρόνια».

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube