REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Οκτωβρίου 2009

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας

Eνα ακόμη ανοιχτό μέτωπο στις διεθνείς σχέσεις της -και μάλιστα, ένα από τα πλέον ακανθώδη- κλείνει σήμερα η Τουρκία, υπογράφοντας ιστορική συμφωνία με την Αρμενία. Η υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη, φιλοδοξεί να κλείσει την πληγή της γενοκτονίας των Αρμενίων από στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν στη συμφωνία οι μεγάλες δυνάμεις είναι ότι θα παραβρεθούν στην επίσημη τελετή οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα. Η τελετή περιλαμβάνει την υπογραφή δύο πρωτοκόλλων, που θα δρομολογήσουν την αποκατάσταση ομαλών διπλωματικών σχέσεων και την ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Μετά την επικύρωση των πρωτοκόλλων από τα Κοινοβούλια των δύο κρατών, προβλέπεται το άνοιγμα των συνόρων τους, που παραμένουν κλειστά για περισσότερο από δέκα χρόνια. Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα το 1993 σε ένδειξη αλληλεγγύης με το μουσουλμανικό Αζερμπαϊτζάν, το οποίο είχε εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με τους Αρμένιους αυτονομιστές του χριστιανικού θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το άνοιγμα των συνόρων αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στη χειμαζόμενη οικονομία της Αρμενίας, ιδίως στον αγροτικό τομέα, γεγονός που ήταν ένα από τα βασικά κίνητρα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία. Διατυπώνονται, ωστόσο και αρκετές αντιρρήσεις στο εσωτερικό της Αρμενίας για το γεγονός ότι η Αγκυρα δεν αναγνώρισε επίσημα τη σφαγή των Αρμενίων προ της υπογραφής των πρωτοκόλλων.

Στο μεταξύ, η Αρμενία χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις πρόσφατες συνομιλίες του προέδρου της, Σερζ Σαρκισιάν με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλάμ Αλίεφ για το μέλλον του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Ζυρίχη αποτελεί τον πρώτο σταθμό διπλωματικού Μαραθώνιου της Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα επισκεφθεί έξι πόλεις εντός πέντε ημερών -Ζυρίχη, Λονδίνο, Δουβλίνο, Μπέλφαστ, Μόσχα, Καζάν- με βασικούς στόχους την εξασφάλιση υποστήριξης στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράν και του Αφγανιστάν.

Θρίλερ στην Ελβετία
Καθυστέρηση στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας Τουρκίας – Αρμενίας

Καθυστέρηση σημειώνεται στην υπογραφή των πρωτοκόλλων ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος προκειμένου να οριστικοποιηθούν διατυπώσεις στα κείμενα των πρωτοκόλλων που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ ξεκίνησε για την τελετή, επέστρεψε στο ξενοδοχείο της στη Ζυρίχη, μέχρι να διευθετηθούν οι διαφορές που προέκυψαν.

Πάντως, όλοι βεβαιώνουν ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου θα γίνει το Σάββατο.

Ωστόσο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αναβολή της υπογραφής. Σύμφωνα με τα ίδια μέσα, η αιτία της καθυστέρησης είναι οι διαφωνίες πάνω στη διατύπωση για το θέμα της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ -΄που δεν αποδέχεται η Αρμενία- και το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων -που δεν δέχεται η Τουρκία.

Αυτή την ώρα ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Έντ.Ναλμπαντιάν έχει συνομιλίες με μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην τελετή θα παρευρεθούν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Σάμουελ Ζμπόγκατ και ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα.

Καθημερινη,Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube