Weather Icon
Γενικά θέματα , Γερμανία 27 Ιουνίου 2009

ΗΠΑ και Γερμανία καταδίκασαν τη βία των ιρανικών Αρχών κατά των διαδηλωτών

ΗΠΑ και Γερμανία καταδίκασαν τη βία των ιρανικών Αρχών κατά των διαδηλωτών

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα

«Γενναίοι μπροστά στη βαρβαρότητα»
Από κοινού καταδίκασαν ΗΠΑ και Γερμανία τις προσπάθειες της ιρανικής κυβέρνησης να καταπνίξει τους διαδηλωτές μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα, όπως δήλωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών, ο Μπαράκ Ομπάμα και η Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο.
«Βλέπουμε και καταδικάζουμε τη βία», δήλωσε ο κ.Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί ηγέτες, δεν μπορούν να κρύψουν την «εξοργιστική» βίαιη και την ανηλεή καταστολή των διαδηλωτών.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, οι διαδηλωτές στη Τεχεράνη «επέδειξαν γενναιότητα ενώπιον της βαρβαρότητας» και προσήλωση στη δικαιοσύνη.
Έθεσε όμως και ζήτημα σχετικά με το διάλογο των ΗΠΑ με το Ιράν λέγοντας ότι η βία των τελευταίων ημερών έχει επηρεάσει τις ελπίδες για έναν τέτοιο διάλογο. Υπογράμμισε ακόμη ότι αν τυχόν αποκτήσει πυρηνικά το Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει μία επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή.
Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ συντάχτηκε με τη θέση των ΗΠΑ και τόνισε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Επιπλέον, δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το Γκουαντάναμο.

Έπαινος Ομπάμα για τον Μουσαβί
Για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Ιράν, τον Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι σαγήνευσε τη φαντασία των Ιρακινών που επιθυμούν η χώρα τους να ανοιχτεί προς τη Δύση.
Σε ό,τι αφορά την έκκληση του νικητή των εκλογών, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, να απολογηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα για τη ανάμειξη της χώρας του και του ίδιου στα επεισόδια (με την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές), ο πρόεδρος των ΗΠΑ την απέρριψε λέγοντας ότι δεν τη παίρνει στα σοβαρά.
Αντιθέτως ζήτησε από τον Ιρανό πρόεδρο να δώσει αυτός απαντήσεις στο λαό του και ειδικά στις οικογένειες των τραυματισμένων και δολοφονημένων λέγοντας ακόμη ότι ο Ιρανός πρόεδρος ενήργησε «έξω από τις διεθνείς νόρμες».
Σχετικά με το Ιράκ, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι θα επιθυμούσε να δει περισσότερη πρόοδο στο τομέα της πολιτικής. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, η ασφάλεια στη χώρα «βελτιώνεται δραματικά».
Ήταν η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών από την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Ιανουάριο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε, τέλος, ότι τα ευρωπαϊκά κράτη κινούνται με ταχύτερα βήματα σε σχέση με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι θα ήθελε να δει τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό το ζήτημα. Εξέθεσε ακόμη στη Γερμανίδα καγκελάριο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να δείξουν το δρόμο για την κλιματική αλλαγή, ακόμα και αν άλλες χώρες επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό.
Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube