Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Μαΐου 2009

Με τουρκική φρεγάτα στη Βενετία

Το Υπουργείο Άμυνας παρουσιάζεται άκρως αναστατωμένο για τον τρόπο που γίνεται η προβολή της Κύπρου στην 53η Μπιενάλε Βενετίας.Σε «εθνικό θέμα» τείνει να εξελιχθεί η συμμετοχή της Κύπρου στη φετινή 53η Μπιενάλε Βενετίας. Συγκεκριμένα, το έργο του καλλιτέχνη Σωκράτη Σωκράτους, που με το project «Φήμες» εκπροσωπεί την Κύπρο στη Βενετία, μεταξύ άλλων παρουσιάζει ένα φοίνικα στην ακροθαλασσιά και στο βάθος να αρμενίζει μια τουρκική φρεγάτα.
Παρότι το Υπουργείο Άμυνας δεν εμπλέκεται, παράγοντες του υπουργείου παρουσιάζονται άκρως αναστατωμένοι για τον τρόπο που γίνεται η προβολή της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας.
Όπως δήλωσε στη «Σ» πηγή του Υπουργείου Άμυνας, «είναι αδιανόητες για το υπουργείο μας αυτές οι εικόνες», ενώ εξέφρασε έκπληξη, όταν η εφημερίδα μας έθεσε υπόψη της την ερμηνεία του Υπ. Παιδείας, ότι η δηλαδή η φωτογραφία αναδεικνύει το γεγονός της τουρκικής κατοχής. Τόνισε, μάλιστα, ότι: «Το έργο δεν δείχνει τουρκική κατοχή αλλά ότι η Κύπρος είναι τουρκική επικράτεια».Τα νούμερα της Φρεγάτας…
Η ίδια πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στο έργο διακρίνεται ακόμα και το νούμερο της τουρκικής φρεγάτας «F493», η οποία όπως εξήγησε είναι αμερικανικής κατασκευής και επισκέπτεται συχνά τα κατεχόμενα λιμάνια μας. Επανέλαβε ωστόσο με έμφαση ότι το ζήτημα δεν αφορά καθόλου το Υπ. Άμυνας, αλλά το Υπ. Παιδείας.
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι στο αγγλικό και ιταλικό κείμενο, στο οποίο παρουσιάζεται η συμμετοχή της Κύπρου, περιέχονται ιστορικές ανακρίβειες αναφορικά με την επίσκεψη του Γ. Σεφέρη στην Κύπρο.
Τι γράφει ο καλλιτέχνης για το έργο
Ερωτήματα επίσης προκάλεσαν και αποσπάσματα του κειμένου του καλλιτέχνη που περιελήφθησαν στον κατάλογο της συμμετοχής. Χαρακτηριστικά ένα απόσπασμα αναφέρει: «Όπως γίνεται συχνά, φαινομενικώς ‘ασήμαντα’ περιστατικά έχουν αναπάντεχες συνέπειες. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν μπορούν να προβλέψουν τον αντίκτυπό τους, καθώς ‘συλλαμβάνονται’ απροετοίμαστοι. Ωστόσο, μια σχεδόν ‘μαγική’, ποιητική ή ακόμα και απόκοσμη αίσθηση, ενδέχεται να περιβάλλει τα περιστατικά αυτά. Αυτό μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της διάδοσης φημών.
Οι δύο εθνικές κοινότητες της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, παραμένουν μέχρι σήμερα διαιρεμένες από εξωτερικές δυνάμεις, παρά τη θέλησή τους, φαινομενικά ανήμπορες να βρουν τρόπο να συνυπάρχουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί τους έχουν εγκλωβιστεί σ’ ένα φαύλο κύκλο διαπραγματεύσεων, χωρίς καμία ορατή λύση».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube