Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Μαΐου 2009

Πολιτικό άνοιγμα των ΗΠΑ στη Λ. Αμερική

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Ρόνταμ Κλίντον δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να προσπαθήσει να επαναπροσεγγίσει τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να αντιστρέψει την «ανησυχητική» τάση της αύξησης της επιρροής της Κίνας και του Ιράν στην περιφέρεια.

«Εάν εξετάσετε τα κέρδη, ειδικά στη Λατινική Αμερική, που σημειώνει το Ιράν και σημειώνει η Κίνα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά», είπε η Κλίντον απαντώντας σε ερωτήσεις στελεχών και υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από ομιλία της.

Η πολιτική που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μπους σε μια προσπάθεια να απομονώσει ηγέτες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις πολιτικές των ΗΠΑ στην Κεντρική και Νότια Αμερική απέτυχε και περιθωριοποίησε τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον, δήλωσε.

Η Ουάσινγκτον πρέπει να προσεγγίσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα και τον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, συνέχισε.

«Βλέπουμε έναν αριθμό χωρών και ηγετών-ο Τσάβες είναι ένας από αυτούς αλλά όχι ο μόνος-που, τα τελευταία οκτώ χρόνια, έγιναν όλο και πιο αρνητικοί και αντιτιθέμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε η Κλίντον. «Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να τους απομονώσει, προσπάθησε να υποστηρίξει δυνάμεις αντίπαλες σ’ αυτούς, προσπάθησε να τους μετατρέψει σε διεθνείς παρίες. Δεν πέτυχε», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στην διάσκεψη των χωρών της Αμερικής στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο τον Απρίλιο ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με αυτές της Λατινικής Αμερικής μετά από οκτώ χρόνια επιδείνωσης επί της θητείας Μπους στο Λευκό Οίκο. Ο Τσάβες και ο Ομπάμα είχαν μια χειραψία και μερικές σύντομες συνομιλίες στη σύνοδο.

Ο Ομπάμα επιχειρεί επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, χώρα με την οποία οι σχέσεις χαρακτηρίζονται από εχθρότητα επί δεκαετίες. Τον περασμένο μήνα μετρίασε τις κυρώσεις ώστε να επιτρέπεται σε Κουβανοαμερικανούς να επισκέπτονται ευκολότερα τη νήσο-αλλά οι Λατινοαμερικάνοι ηγέτες τον κάλεσαν να προχωρήσει παραπέρα και να άρει το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας, που επιβλήθηκε την δεκαετία του 1960. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι θέλει να δει ανταπόδοση των χειρονομιών του, με τη μορφή της απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων, της εφαρμογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και της επέκτασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κλίντον αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ είναι σχεδόν εντελώς απομονωμένες όσον αφορά το θέμα της Κούβας. «Αντιμετωπίζουμε ένα σχεδόν ενωμένο μέτωπο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την Κούβα. Όλες οι χώρες, ακόμη κι αυτές με τις οποίες έχουμε τις πιο στενές σχέσεις, λένε ‘πρέπει να αλλάξετε [πολιτική], δεν μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που κάνετε’».

Η Κλίντον είπε ακόμη ότι ΗΠΑ και Βενεζουέλα εξετάζουν το ενδεχόμενο εκ νέου αποστολής πρέσβεων στις αντίστοιχες πρωτεύουσες, μετά τις απελάσεις της περασμένης χρονιάς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube