Weather Icon
Ισραήλ , Μέση Ανατολή 11 Μαΐου 2009

AIPAC κατά ειρηνευτικών συνομιλιών για Μ. Ανατολή και Ιράν

Το αμερικανο-ισραηλινό λόμπι AIPAC έχει ξεκινήσει νέα καμπάνια προκειμένου να αποτρέψει τις πιέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα προς το Ισραήλ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή. Η AIPAC πιέζει τους νομοθέτες να υπογράψουν ένα μέτρο που θα παροτρύνει τον πρόεδρο Ομπάμα να μην υπαγορεύει στο Ισραήλ με ποιο τρόπο να διαπραγματεύεται με τους Παλαιστίνιους ηγέτες.
Η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνει υποστηρίζει μια λύση για την ύπαρξη δυο χωρών, αν και δεν έχει καλέσει το Ισραήλ για πλήρη απόσυρση από τις κατεχόμενες περιοχές, όπου θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος. Το Ισραήλ αντιτίθεται στη λύση δύο χωρών και επιθυμεί να διατηρήσει τις εβραϊκές περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κυρώσεις κατά του Ιράν επιδιώκει η AIPAC

Με τον Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρεζ, ο οποίος βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για το συνέδριο του Αμερικανο-Ισραηλινού λόμπι (ΑΙPAC). Κατά τη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου του Αμερικανο-Ισραηλινού λόμπι, ακτιβιστές της οργάνωσης CODEPINK σήκωσαν πανό και με συνθήματα ζήτησαν την λήξη της κατοχής στη Γάζα, ώσπου απομακρύνθηκαν από την ασφάλεια.

Οι συζητήσεις για την Ισραηλινο- Παλαιστινιακή διαμάχη και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή παραμερίστηκαν από το θέμα για το Ιράν, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο έληξε με τους παριστάμενους να κατευθύνονται για το Καπιτώλιο όπου θα συζητούσαν νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων κατά του ενεργειακού τομέα του Ιράν.

Παρόλο που οι εκπρόσωποι όλων των πλευρών επιδίωξαν να δώσουν έμφαση στα σημεία συμφωνίας και συνεργασίας, παραμένει να δούμε αν όλοι οι συμμετέχοντες θα συνεχίζουν τη κοινή πορεία τους.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δώσει υψηλή προτεραιότητα στις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν αλλά και στην εξεύρεση λύσης δύο κρατών για το θέμα Παλαιστίνης – Ισραήλ. Ωστόσο, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ξεκάθαρα δείξει ότι τρέφει πολύ λιγότερο ενθουσιασμό για αυτά τα θέματα. Το κλίμα κατά το συνέδριο του AIPAC υποδείκνυε ότι οι περισσότεροι παριστάμενοι μάλλον μοιραζόταν το σκεπτικισμό του Νετανιάχου.

Στο τριήμερο συνέδριο έλαβαν μέρος περίπου 6.500 άτομα, καθώς και περισσότερα από τα μισά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και πληθώρα Αμερικανών και Ισραηλινών πολιτικών προσωπικοτήτων. Πρόκειται για μια δυναμική υπενθύμιση του ότι, αν και το λόμπι του AIPAC δέχεται πολλές βολές τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να αναγνωρίζεται από την Ουάσινγκτον ως υπολογίσιμη δύναμη.

Οι παριστάμενοι είχαν πρόσβαση σε πολλά πάνελ συζητήσεων και ενημερωτικές εκδηλώσεις. Το θέμα του Ιράν αποτελούσε το επίκεντρο σε έξι πάνελ – σε αντίθεση με την Παλαιστίνη που απασχόλησε μόνο δύο.

Η επικέντρωση των συζητήσεων του συνεδρίου επί της «Ιρανικής απειλής» ήταν σε συμφωνία με τις τρέχουσες νομοθετικές προτεραιότητες της AIPAC, ήτοι την Πράξη Κυρώσεων για το Διυλισμένο Πετρέλαιο του Ιράν (IRPSA).Την Τρίτη, οι παριστάμενοι στο συνέδριο επισκέφτηκαν το Καπιτώλιο για να συναντηθούν με τους εκπροσώπους τους υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο θα απαιτήσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να επιβάλλει κυρώσεις σε ξένες εταιρείες οι οποίες εξάγουν διυλισμένα πετρελαιοειδή στο Ιράν.

Το Αμερικανο-Ισραηλινό λόμπι υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο θα ενδυναμώσει τη διπλωματία του Ομπάμα προς το Ιράν, προσφέροντάς του περισσότερη επιρροή. Φιλοϊσραηλινές και φιλειρηνικές οργανώσεις ωστόσο αντιτίθενται στο νομοσχέδιο με το σκεπτικό ότι θα έστελνε μπερδεμένα μηνύματα και θα υπονόμευε τη διπλωματία της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι ομιλητές εξέφρασαν επιφυλακτική επιδοκιμασία για το διπλωματικό άνοιγμα του Ομπάμα προς την Τεχεράνη, αλλά προσέθεσαν ότι αν δεν αποδώσει καρπούς σύντομα θα πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει λάβει επίσημα θέση για το νομοσχέδιο. Στην ομιλία του στο συνέδριο της AIPAC, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Biden αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξεταστούν «άλλες επιλογές» αν η διπλωματία αποτύχει, αλλά απέφυγε την αναφορά της λέξης «κυρώσεις».

Το Αμερικανο-Ισραηλινό λόμπι της AIPAC παραδοσιακά ακολουθεί την γραμμή του Νετανιάχου και του κόμματός του Likud. Αν και το λόμπι έχει διαχωρίσει τη θέση του από το Νετανιάχου για τη δημιουργία δύο κρατών στο θέμα Ισραήλ – Παλαιστίνης, το λόμπι, όπως και ο Νετανιάχου δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν απ’ ότι στο θέμα στην ειρηνευτικής διαδικασίας. Η κυβέρνηση Ομπάμα, αντίθετα, θεωρεί πως αυτά τα δυο θέματα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα.

Φωνές διαμαρτυρίας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ, μέλη της αμερικάνικης οργάνωσης γυναικών CODEPINK προχθές, νεαρές ακτιβίστριες φώναξαν συνθήματα κατά της Ισραηλινής κατοχής στη Γάζα, φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «Free Gaza». Οι ακτιβίστριες σήκωσαν πανό που έγραφαν «Θέλετε ειρήνη; Τερματίστε την κατοχή!», «Τι θα γίνει με τη Γάζα;» και «Όχι χρήματα για εγκλήματα πολέμου!». Οι έξι ακτιβίστριες απομακρύνθηκαν από τους άνδρες της ασφάλειας του Συνεδριακού Κέντρου της Ουάσινγκτον.

Πηγή: www.ipsnews.net, www.codepink4peace.org
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube