Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Μαρτίου 2009

Στις Βρυξέλλες ο Γκιούλ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Στις Βρυξέλλες ο Γκιούλ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, με σκοπό την ενίσχυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στην ‘Άγκυρα, στο ταξίδι του αυτό στις 26 και 27 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα παρακολουθήσει συνέδριο του Business Europe, της συνομοσπονδίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Ο Γκιούλ θα συνοδεύεται απότον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση Εγκεμέν Μπαγκίς.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ οι οποίες άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005 δεν έχουν σημειώσει πρόοδο. Το έτος 2009 μπορεί να είναι μια χρονιά αλήθειας για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών, καθώς η καταληκτική ημερομηνία που έχει ορίσει η ΕΕ για την εφαρμογή από την Άγκυρα της τελωνειακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι στο τέλος του έτους και μια νέα εμπλοκή μπορεί να έχει πολλές συνέπειες στην ένταξη της Τουρκίας.
Μόνο 10 από 35 θεματικά κεφάλαια που οροθετούν το πλαίσιο στις συνομιλίες αυτές έχουν ανοίξει και αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ τους η Γαλλία, δεν συμφωνούν στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.
Οκτώ άλλα άρθρα έχουν παγώσει από το Δεκέμβριο του 2006 λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τον Ιανουάριο επίσκεψη στις Βρυξέλλες προκειμένου να επαναλάβει την πρόθεση της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube